Lukijoilta

Paimio säästää
lasten kustannuksella

Pojallani todettiin erityinen kielenkehityksen häiriö (ent. dysfasia), oman toiminnan ohjauksen häiriö sekä jonkinasteisia vaikeuksia keskittymisessä 5-vuotisneuvolan tarkastuksessa. Puheterapia aloitettiin heti ja sen hyödyt alkoivatkin näkyä varsin nopeasti. Poika pääsi hyvään päiväkotiin Preitilään, jossa yhdessä puheterapeutin kanssa sovitut tukitoimet otettiin käyttöön ja arki alkoi.

Poikaani vaivaavat häiriöt hankaloittavat suuresti hänen selviytymistään päivittäisistä askareista. Käytännössä se tarkoittaa, että hän tarvitsee vierelleen jatkuvasti aikuisen ihmisen, joka muistuttaa häntä tekeillä olevasta asiasta. Kotona se on äiti tai isä, päiväkodissa on pakko "irrottaa" yksi hoitaja jo muutenkin vähästä henkilökunnasta ohjaamaan poikaa kaikessa; pukemisessa, askartelussa, esikoulutehtävissä... kaikessa.

Jo ennen esikoulun alkua oli selvää, ettei päiväkodissa tulla toimeen ilman ryhmäavustajaa, koska pelkästään minun poikani vie yhden aikuisen ajan. Tästä on lausunto usealtakin ammattilaiselta; äidiltä, puheterapeutilta sekä poikaani tutkineelta lääkäriltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olin täysin varma, että nämä riittävät takaamaan Paimion kaupungilta ryhmäavustajan palkkauksen, mutta miten väärässä olinkaan! Esikoulua on käyty jo useita kuukausia eikä avustajaa vieläkään ole. Päiväkodin henkilökunta on jätetty pärjäämään miten parhaaksi katsoo ja mikä pahinta, minun poikani ilman erästä hänelle kuuluvaa tukitoimea.

Nyt tilanne on se, että poikani häiriön vuoksi hänen tavallaan odotetaankin suoriutuvan muita heikommin. Hänelle ei suoda mahdollisuutta oppia kunnolla samoja asioita, joita toiset lapset oppivat. Tässä maailmassa ei valitettavasti riitä se, että melkein oppii tai lähes ymmärtää. Kaikilla lapsilla perusoikeus on saada opetusta siten, että sitä pystyy käyttämään hyväksi ja sen saavuttaakseen poikani tarvitsee avustajaa.

Odotan innolla tietoa, millä perusteella Paimion kaupunki on päättänyt olla myöntämättä Preitilän päiväkodille ryhmäavustajaa?

Sanna Lastama-Hagelberg

Innokkaan eskarilaisen äiti