Lukijoilta

Bensiinivarkaudet
kuriin uusilla toimintatavoilla!

Luin 24.11. Turun Sanomista kirjoituksen, jossa käsiteltiin huoltoasemien ongelmia liittyen bensavarkauksiin. Ongelman kerrottiin kiteytyvän siihen, että nykyinen laki tekee taparikollisille varastamisen riskittömäksi ellei huoltamo vie asiaa erikseen oikeuteen. Ongelma on selvä, mutta ihmettelen, että miksi eivät huoltamoyrittäjät ole itse puuttuneet asiaan muuttamalla omia käytäntöjään?

Eli miksi yrittäjät eivät vaadi maksua polttoaineista ensin ja anna vasta sitten tankata? Tämä on yleinen käytäntö useissa muissa maissa. Kysyin asiasta Suomen Bensiinikauppiaiden liiton toimitusjohtajalta Mika Hokkaselta ja hänen mukaansa syynä on se, että ei haluta hankaloittaa maksavien asiakkaiden asiointia. Mietin asiaa ja huomasin, että ainakin silloin kun ostan bensiiniä automaatista maksan aina ensin, eikä ongelmaa siis ole. Jos en käytä automaattia, niin joudun joka tapauksessa tankkauksen jälkeen maksamaan huoltoaseman kassaan. Jos maksan etukäteen ja tankkaan sen jälkeen on tilanne ongelmallinen niillä kerroilla, joilla tankkaan tankin täyteen, koska en voi etukäteen täsmälleen tietää paljonko tankkiin mahtuu. Tällöinkin voitaisiin homma

hoitaa siten, että maksetaan kassalla kortilla ja kuitin saa käydä hakemassa, jos haluaa (aivan kuin automaatillakin). Jos haluaa välttämättä maksaa käteisellä, niin silloin ei tankata täyteen - samalla tavalla kuin automaatilla maksettaessa.

Teknologian puolelta esteitä tällaiseen toimintatavan muutokseen ei ole, enkä usko kuluttajienkaan asiasta närkästyvän - maksava asiakas ymmärtää tilanteen. Jos tappiota varkauksista tulee asemaa kohti keskimäärin yli kolme tuhatta euroa vuodessa on muutoksiin liittyvien kustannusten takaisinmaksuaika varmasti lyhyt. Omalla riskillä voi tietysti olla tekemättä muutoksia, mutta se lienee jokaisen yrittäjän oma asia.

Mikael Collan