Nousukauden alku
Ihmettelen ekonomisteja silläkin riskillä, että leimaudun tuuleen huutajaksi. Näen nimittäin seuraavanlaiset nousukauden alut.
1. Heinäkuun 15. päivänä alkoi öljybarrelin hinta laskea. Se laskee edelleenkin, vaikka hinta on kohta vain varjo huippuhinnasta. En rupea selittelemään, miksi sillä on merkitystä, sanon vain, että joka puolella. Sillä on merkitystä myös ulkopolitiikassa kautta maapallon.
2. Keskuspankit alkoivat laskea korkojaan jo ennen barrelin hinnan romahdusta, mutta nousun haamuraja on kai tuo 15.7.2008. Ekonomistit pitävät korkoja tärkeimpänä tekijänä. Epäilen sitä mm. seuraavien syitten takia.
3. USA:ssa alkoi kesän edetessä presidentinvaihdon ja vallan vaaka kallistua liennytyksen suuntaan. Rautaa rajalle -ajatus alkoi antaa tilaa sillanrakennuksen politiikalle. Presidentti Barack Obama lupaa rahaa parin vuoden elvytykseen - ja vasta sen jälkeisiin pariin vuoteen kohdistuvaan säästöön.
4. Uusi ulkopolitiikka säästää rahaa varustelusta kulutukseen. Toivon mukaan tämä koskee kaikkia osapuolia, siis mm. Venäjää ja Kiinaa. Lukija tietää, että tässä ei ole kysymys pikku rahoista edes Euroopassa, rauhan pesässä.
5. Liennytys on jo kai alkanut Suomen rajoilla päätellen mm. puukaupasta, rekkajonojen ohjaamisesta uudestaan Vaalimaalle, ja pääministeri Putinin puheesta, jossa hän mm. sanoi tulevansa tutustumaan tilanteeseen Suomen rajalla. Jos jatkoa seuraa tällä mallilla, voi vähä vähältä uskoa uuteen talouteen, vanha kun alkoi olla vähän rapistuneen oloinen.
Nousun alkuna siis näen öljyn hinnan halpenemisen, korkojen alentamisen, rautaa rajalle -politiikan väistymisen, sillanrakennuksen siunauksen, ja Suomen osalta muun muassa rapistumisen merkkien osittaisen hiipumisen.
En jaksa uskoa, että laskukausi kestää 2-3 vuotta.
Uutiset tietävät kertoa, että muun muassa asuntojen hinnat halpenevat kevään mittaan paikoin 3-6 prosenttia, jota tosin voi hämmentää 8 000 vapaan osakkeen yhtäaikainen markkinointi. Uusien asuntojen osto alkaa siitä. Mitähän ekonomistit miettivät kun kiinteistönvälittäjät antavat tällaisia tietoja? Nousuhan alkaa aina rakennustoiminnan viriämisestä.
Niin että se siitä ensi vuoden taantumasta.
Hans Kronlöf