Lukijoilta

Kirjoittajavieras: Yleisömäärät oikein

TS/Saara Pelkonen
TS/Saara Pelkonen

Hannu Tuominen

Ottelun yleisömäärä 5 600, kertoo Turkuhallin kenttäkuulutus, vaikka paikalla olisi todellisuudessa nelisen tuhatta. Tyhjiksi, punaisiksi penkeiksi naamioituneita haamukatsojia on aina ottelusta toiseen. Sama ilmiö koetaan muissakin urheilutapahtumissa. Turkuhallin salibandyottelussa oikean yleisömäärän voi laskea itsekin muutamassa minuutissa. Toki ilmavia yleisömääriä kerrotaan muuallakin, ravikilpailuista festareihin. Joskus huijataan enemmän, joskus vähemmän. Vai huijataanko?

l

Eri lajeissa ja seuroissa laskentatavat vaihtelevat. Joissakin otteluissa katsomossa on aina vähintään pari tuhatta ihmistä, vaikka hallissa ei olisi ristin sieluakaan. Mukaan virallisiin lukemiin lasketaan kaikki kausikortit, ilmaisliput, joskus jopa seurojen jäsenetkin, olivat he paikalla tai eivät. Jotkut lajit ilmoittavat vain todelliset paikallaolijat. Toisen seuran ilmoittama luku perustuu vahtimestarin laskutaitoon, toisen lipunmyynnin ilmoittamiin lukuihin.

Otteluihin saatetaan jakaa tolkuton määrä ilmaislippuja. Näin saadaan samalla keinotekoisesti nostettua yleisömäärää. Milloin päästetään naiset ilmaiseksi, milloin myydään puoli-ilmaisia perhelippuja. Ilmaisottelun poikkeuksellista yleisöpiikkiä käytetään mielellään myöhemmin urheilumarkkinoinnissa. Vääristyneiden lukujen tilalle kannattaisi ennemminkin ottaa vertailuun myydyistä lipuista saadut tulot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ongelma syntyy, kun ilmoitettuihin virheellisiin yleisömääriin suhtaudutaan virallisina tilastollisina faktoina. On mukavaa verrata oman lempilajin suosion paremmuutta kilpailevaan lajiin. Siksi on ymmärrettävää, että lajiliitotkaan eivät ole järin innostuneita muuttamaan käytössä olevaa laskusysteemiään.

Erikoista on myös se, että sanomalehtien urheilutoimitukset julkaisevat kritiikittömästi seurojen itsensä ilmoittamia yleisölukemia, jopa niiden pohjalta seurojen tai lajiliiton tekemiä omia positiivisia päätelmiä.

l

Yleisömäärät ovat tärkeä osa seurojen imagoa. Keinotekoisesti kasvatetut yleisömäärät näyttävät hyviltä sponsoreita ja uusia katsojia haalittaessa. Niiden avulla on hyvä painostaa yhteiskuntaa rakentamaan veromarkoin suurempia areenoita.

Ilmavien yleisömäärien ilmoittelusta pääsisi eroon, jos kaikilla olisi yhtenäiset pelisäännöt ja valvonta olisi riittävän tiukka. Helpommalla pääsee, kun ei ilmoiteta lainkaan yleisömääriä, kuten on tehty kori- ja lentopallo-otteluissa.

Kirjoittaja on filosofian maisteri, turkulainen lukion lehtori.