Lukijoilta

Kestovaippakieltoa
harkittava uudelleen

Turun päiväkotien päätös kieltää kestovaippojen käyttö (TS 9.10.) on kummallinen aikana, jolloin Turussakin joudutaan miettimään, mitä seudun jätemäärillä tulevaisuudessa tehdään. Kertakäyttövaipat muodostavat merkittävän osan päiväkotienkin jätemäärästä, josta on kuitenkin helppo päästä eroon kestovaippojen kasvaneen valikoiman ja lisääntyneen vaippatietoisuuden myötä.

Päiväkotien huoli mikrobien leviämisestä on ymmärrettävä, mutta kestovaippakielto tuntuu ontuvalta ratkaisulta ongelmaan. Kesto- ja kertakäyttövaippojen käsittely on lähes identtistä. Kestovaipat vievät saman verran tilaa säilytyspusseissaan kuin kertakäyttövaipat roskiksissa. Hajut tulevat yhtä hyvin esiin suljetuista astioista, oli kyse sitten kertakäyttö- tai kestovaipasta. Siinäkään ei ole kovin suurta eroa, vievätkö vanhemmat kestovaipat päivän päätteeksi kotiin pestäviksi, vai hakeeko joku ulkopuolinen roskikset tyhjennettäviksi. Lopputuloksella sen sijaan on väliä: kestovaippaa käytetään uudestaan, kun taas kertakäyttövaippa päätyy kuormittamaan jätteenkäsittelyä.

On syytä harkita uudelleen, onko päivähoidon tekemä ratkaisu kestovaippojen käyttökiellosta riittävän perusteltu. Päätös ei saa perustua kestovaippojen käyttöön kohdistuviin ennakkoluuloihin.

Elina Rantanen

Kaupunginvaltuutettu (vihr), puolivuotiaan kestovaippailijan äiti