Lukijoilta

Willy Baerista ja Kaune Oy:stä

Turun Sanomissa ilmestyi 18.9. artikkeli, jonka yhteydessä käsiteltiin Kaune Oy:n historiaa. Haluaisin esittää siihen seuraavat täsmennykset:

Baer & Nieminen-niminen liikeyritys syntyi vuonna 1912, jolloin saksalaissyntyinen Willy Baer (1875- 1961) otti liikeyrityksensä osakkaaksi aikaisemman avustajansa Herman Niemisen (1888-1963). Baer oli perustanut lyijylasi- ja metallinpakotustöihin erikoistuneen yrityksensä, joka tunnettiin sittemmin nimellä Willy Baerin Atelieri, Turkuun vuonna 1902. Baer myi osuutensa yrityksestä Niemiselle vuonna 1915.

Baer ei muuttanut koskaan takaisin Saksaan, vaan Suomen kansalaisuuden saanut taiteilija asui Turussa aina vuoteen 1944, jolloin hän muutti Ruotsiin. Baer palasi myöhemmin Turkuun, jossa hän kuoli ja jonne hänet on myös haudattu.

Willy Baer toteutti oman, jakamattoman liikeyrityksensä puitteissa Mikaelinkirkon vuonna 1905 valmistuneet alkuperäiset lyijylasi-ikkunat.

Hän suunnitteli ja toteutti myös Hamburger Börsin yläkerran juhlasalin (ravintolasalin) 1903 valmistuneet ja yhä säilyneet lyijylasi-ikkunat. Vain alakerran lyijylasi-ikkunat, jotka ovat syntyneet vuoden 1912 vaiheilla, ovat Baer & Nieminen-yrityksen valmistamat. Niidenkin taiteellisesta suunnittelutyöstä vastasi Willy Baer.

Christian Hoffmann

Taidehistorioitsija, FL