Lukijoilta

Älä korjauta, osta uusi

Astianpesukoneestamme hajosi maaliskuun 2008 alussa lämpövastus. Käyttämämme korjaamon nettisivuilla ovat rohkaisevat lauseet: "Hyvä pesukone maksaa uutena useita satoja euroja ja hyvä jääkaappipakastin voi maksaa enemmänkin. Pikkuvian korjaamisella saavutettu säästö on kymmeniä ja jopa satoja euroja. Huolellisesti tehdyn korjauksen jälkeen koneelle saadaan runsaasti lisää käyttövuosia ja lisäksi koneen korjaus on ympäristöystävällinen toimenpide."

Neuvoteltiin korjaajan kanssa ja liikkeen suositus oli, että laitetaan kuntoon, vaikka korjaus tulikin maksamaan kaikkiaan 380 euroa. Olimme lisäksi kolme viikkoa ilman astianpesukonetta odotellessamme uutta osaa ja sen jälkeen korjaajan aikaa huoltoon.

Elokuun lopulla 2008 sama vika toistui. Soitto korjaamoon paljasti, että heidän takuunsa on voimassa kolme kuukautta. Vaikka korjaus oli kallis, poikkeuksia ei tehdä. Kun takuuaika on loppu, asia ei enää kiinnosta korjaamoa. Jos olisimme ostaneet maaliskuun lopussa uuden astiapesukoneen, siinä olisi edelleen takuu voimassa. Uuden saa kaiken lisäksi liikkeestä heti mukaansa.

Saman virheen olemme aiemmin tehneet pesukoneen suhteen: ensin korjautettiin, hajosi pian uudelleen, jonka jälkeen ostimme uuden.

Cd-soitinta ei edes kannata yrittää korjauttaa, rehellinen huoltoliike sanoi, että uuden ostaminen on niin paljon halvempaa, ettei kannata suomalaisilla tuntipalkoilla jättää heille laitettavaksi.

Oppirahat on nyt maksettu. Vaikka perheemme haluaisi olla ekologinen ja pidentää laitteiden toiminta-aikaa, ei siihen ole varaa. Jatkossa koneen hajotessa, kiikutamme purettavaksi ja ostamme isosta kauppaketjusta uuden halpamaassa tuotetun. Korjauttaminen ei Suomessa kannata.

Johanna Ailio