Lukijoilta

Lasten- ja vanhustenhoito turvattava

Olen seurannut tarkasti Turun kaupungin lastenhoitopaikkatilannetta. Asia on koskettanut minua myös henkilökohtaisesti viiden lapsen äitinä ja kahdeksan lapsenlapsen mummana.

Asia herättää monia kysymyksiä: mihin saavat kaupan myyjät, ravintoloiden ja sairaaloiden henkilökunta, linja-autonkuljettajat ja monet muutkin kuntalaiset lapsensa hoitoon, kun näissä ammateissa iltavuorot kestävät myöhäiseen iltaan tai jopa yöhön?

Turussa ei ole kuin kaksi ympärivuorokautista tarhaa. Se ei riitä. Nuoret vanhemmat jäävät mieluummin kotiin ja elävät työttömyysturvalla ja sosiaalituella. Näinhän tilanne ei voi olla.

Palvelut ja niitä tarvitsevat työntekijät eivät kohtaa toisiaan. Tilanteeseen on löydettävä perusteltu ja realiteetit huomioon ottava ratkaisu.

Esimerkiksi vuonna 2006 Turussa oli 1200 työpaikkaa, joihin ei ollut ainuttakaan hakijaa. Jos Turussa olisi enemmän ympärivuorokautisia tarhoja, niin saisimme nuoret vanhemmat takaisin työelämään, lapset saisivat turvatun hoidon ja vanhemmat voisivat turvallisin mielin ottaa työpaikkoja vastaan. Tämä ratkaisu olisi apu moneen ongelmaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen huolenaiheeni on vanhusten hoito. Turkulaisten keski-ikä nousee ja kaikkihan me vanhennumme. Mihin meidät sijoitetaan, kun lapset ja sukulaiset ovat kaukana ja jäämme vaille mahdollisuutta tarvitsemaamme apuun ja yhteydenpitoon. Monilla meistä ei ole ketään, joka hoitaisi meitä kotona. Kaupungin kaikki hoitolaitokset ovat täynnä apua tarvitsevia. Tarpeellisia dementia- ja muita erityisryhmäpaikkoja ei löydy.

Kaikilla ei ole varaa yksityisiin hoitopaikkoihin, koska eläkkeet ovat pieniä ja hoitokustannukset suuria. Monelle vanhukselle on ylitsepääsemätön kynnys hakea sosiaaliapua maksuihin. Tämä ei ole oikein, he ansaitsevat kunnioituksemme. He ovat rakentaneet tämän maan ja hyvinvointiyhteiskunnan, josta saamme heitä kiittää.

Tuula Sellman

linja-autonkuljettaja, myyjä, opiskelija Turku