Lukijoilta

Mistä Jokikadussa on todella kyse?

TS/Veikko Wahlroos<br />Kirjoittaja ihmettelee, miten varastettua tavaraa on joutunut Jokikadun tiloihin.
TS/Veikko Wahlroos
Kirjoittaja ihmettelee, miten varastettua tavaraa on joutunut Jokikadun tiloihin.

Turun Sanomissa 24.7. Jokikatua koskevassa uutisessa käsiteltiin Jokikadun kiinteistöstä löytynyttä "luvattomasti vietyä" tavaraa eli tikkaita ja työmaavalaisinta. Kaupungin edustajat arvelivat uusimpien valtaajien tulleen taloon tikkaiden avulla. Tämä päätön uutinen vaatii oikaisun.

Kuten olen aiemminkin Turun Sanomissa todennut, kulttuurikeskuksen väen mennessä Jokikadulle viime perjantaina 18.7., ovet olivat auki. Tikkaiden avulla ei taloon pääsisi sisään, sillä kaikki yläkerran ikkunat ja ovet on suljettu perin tehokkaasti.

En tiedä, onko rakennuksessa ollut ylimääräisiä tikkaita tai kauanko ne siellä ovat olleet ja kenen tuomina, sillä tila on valtava ja sisältää paljon varastotilaa, jossa on autokorjaamon aikaista rakennusmateriaalia runsaasti. Kyseenalaistan voimakkaasti ylipäätään väitteen, että Jokikadulta olisi tuollaista tavaraa löytynyt.

Olisi tietenkin kaupungille erittäin näppärää, jos Jokikadulta löytyisi varastettua tavaraa, silloin saataisiin mustamaalattua koko kulttuurikeskuksen toiminta. Ehkä ovet aiemmin avannut nimetön joukko on käynyt ryöstelemässä rakennustyömaita ja jättänyt saaliinsa Jokikadulle? Ehkä Tilalaitoksen väki on tuonut tikkaat Jokikadulle? Kaikki vaihtoehdot näyttävät yhtä todennäköisiltä tässä vaiheessa. Koen erittäin loukkaavaksi kulttuurikeskuksen yhdistämisen asiaan vailla mitään perusteita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikuttaa siltä, että kaupunki yrittää jälleen siirtää huomion pois todellisista ongelmista. Jokikadun kauppa on valtaisassa vastatuulessa NCC:n epäröidessä, Pääskyvuoren kunnostustöiden aloittamisesta ei enää edes puhuta, taiteilijoille ei tarjota tila-ongelmaan minkäänlaista ratkaisua ja "kulttuuripääkaupungin" kulttuurintekijät kirjaimellisesti ajetaan pois kaupungista.

Jokikadusta puhuttaessa ei ole kyse siitä, kuinka monta kulttuuriaktiivia poliisi kantaa talosta pois tai löytyykö varastotiloista ylimääräiset tikkaat. Kyse on siitä, ettei Tilalaitos ota vastuuta toimistaan tai edes etsi ratkaisua häpeälliseen tilanteeseen kulttuurin tekijöiden auttamiseksi. Kulttuurikeskuksen häätö neljän päivän jälkeen ilman neuvotteluja edustaa loistavasti Turun tilapolitiikkaa: raha määrää, tavallisen kansan kanssa ei neuvotella tai mielipiteitä kuunnella, lyhytjänteisiä ja tuhoisia päätöksiä tekevät asiasta mitään tietämättömät tahot.

Jokikatu on häpeäpilkku "kulttuuripääkaupunki" Turulle, josta tilaa taiteelle ei edelleenkään löydy. Turku häätää kulttuurin. Odotan kauhulla vuotta 2011.

Suvi Auvinen

Tiedottaja Kulttuurikeskus Jokikatu