Lukijoilta

Pidetään toisistamme huolta

Elämme tänä päivänä yhteiskunnassa, jossa on kiire ja jossa vain minä merkitsee.

Parhaiten huomasin tämän muuttaessani pieneltä paikkakunnalta, juuri ja juuri kaupungin mittasuhteet täyttävästä kylästä Helsinkiin. Kun pienenä tottui siihen, että vanhemmat saattoivat luottavaisin mielin antaa lasten leikkiä ulkona, sillä tiesivät ympäröivän yhteisön pitävän huolta omistaan, on surullista huomata, kuinka nykyään jopa sokerin lainaaminen on suuri asia.

Tuottavuuden merkitys kasvaa ja siinä sivussa yksilöt unohdetaan kokonaan.

Meistä jokainen on osa tätä yhteisöämme, eikä yhteisöä voi olla, ilman sen jokaista osaa, jokaista yksilöä. Jotta yhteisö kykenee toimimaan täysipainoisesti sääntöjensä ja normiensa mukaan, tarvitsee jokaisen jäsenen tukea muita.

Eniten tukea tarvitsevat ne, jotka ovat vaarassa jäädä ulkopuolelle. Siirrämme vastuun rakkaistamme ulkopuolisille ihmisille, joille emme kuitenkaan ole valmiita maksamaan siitä työstä, jonka he meidän puolestamme tekevät. Emme voi jättää meihin luottavia ihmisiä ilman tukeamme, mutta emme myöskään selviä tästä työstä yksin.

Globalisoituvan maailman myllerryksessä voisimme jokainen hetkeksi asettua miettimään asioita myös muiden kannalta. Jokaiselle meille on suotu vain hetki maan päällä. Sen ajan, kun saamme täällä olla, voisimme käyttää hyvin ja muita kunnioittaen.

Milla Granlund

Helsinki