Lukijoilta

Putkiremontti

TS/
TS/

Eevi Raunio

Kun talo tulee tiettyyn ikään, alkaa johdoissa olla vikaa, ovat ne sitten tulo- tai menojohtoja. Meidänkin taloyhtiömme vesi- ja viemärijohdot alkoivat olla sitä luokkaa, että oli tehtävä radikaali korjausremontti. Muutaman vuoden jahkailut ja kuntokartoitukset saivat jatkoksi taloyhtiön päätöksen remontin aloittamisesta.

Vajaa kaksi vuotta sitten ylimääräisessä yhtiökokouksessa valitsimme meille sopivan ja kokonaisedullisen varsinaissuomalaisen urakoitsijan. Kyseessä oli vesijohtojen, viemäreiden, kylpyhuoneiden, saunojen ja pesutilojen täysremontti sekä sähkömittareiden uusiminen. Remontin kesto noin puolitoista vuotta.

l

Ne, jotka ovat kokeneet putkiremontin, tietävät mitä on asua rakennustyömaan seassa. Purkuvaiheessa on hyvä olla kuulosuojaimet, jos aikoo asua kotona. Sanoinkuvaamaton on se porauksen ääni, joka kuuluu koko kerrostalon läpi, kun kaakeleita hajotetaan ja seiniä porataan. Ei timanttiporakaan ole niitä kaikkein miellyttävimpiä porausääniä, kun sillä tehdään johdoille uusia reikiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turussa on tällä hetkellä menossa varsinainen korjausaalto. Yhden jos toisenkin tutun kerrostalossa on menossa putki- tai julkisivuremontti. Jotenkin sitä vaan on ollut sellainen käsitys, että kun ostaa uuden asunnon juuri valmistuneesta kerrostalosta, siinä voi asua maailman tappiin tekemättä mitään. Taloyhtiöt pitäisi velvoittaa keräämään vuosittain joku pesämuna tulevia remontteja varten.

Nyt käy helposti niin, että kun asunto saadaan maksetuksi ja ajatellaan, että eläkkeellä voi nauttia täysin maksetusta kodistaan, joutuukin ison remontin kohdatessa uuden velkataakan alle. Jollakin saattaa käydä niin, ettei eläke riitä kaikkiin remonttilaskuihin ja joutuu lähtemään mieron tielle omasta kodistaan.

Miltä sitten tuntuu asua putkiremontin keskellä, kun vesi on poikki kahdeksan viikkoa ja kaiken veden, jonka kannat sisälle, kannat myös ulos. WC ja suihku on saunan tiloissa muiden samassa linjassa asuvien kanssa. WC-käynnit on suunniteltava tarkkaan etukäteen ja sitä voi joutua jonottamaan vuoroaan. Sähkö tulee postiluukusta, joten pystyt keittämään kahvit, lämmittämään mikrossa ruokaa, saat valon lukulamppuun ja voit katsoa televisiota. Muuten olet pääsääntöisesti ulkoruokinnassa.

l

On hyvä käydä aamupesulla ennen kun rakennusmiehet tulevat seitsemältä töihin. Vaikka paikat oli suojattu pölyltä, uskon pölyn kanssa käyvän samoin kuin joulukuusen neulasten, niitäkin löytyy vielä juhannuksena, vaikka kuinka tarkkaan siivoaisi.

Sanotaan, että arkitodellisuuden arvon huomaa vasta, kun sen menettää. Kyllä tuntuu mukavalta, kun remontti alkaa olla kunnossa, vesi tulee ja menee ja sähkökin tulee ihan mittarista eikä postiluukusta.

Sain tutulta viestin: olemme juuri ylittäneet Alpit, on huimat näkymät ja tunnelma. Vastasin hänelle, että pääsin juuri omaan vessaan ja suihkuun ja se vasta onkin hieno tunne.

Kirjoittaja on turkulainen maalarimestari.