Lukijoilta

Vanhuksia pompotellaan

Kun omatoiminen ja selväjärkinen vanhus tarvitsee terveyspalveluja Turussa, on niiden saaminen hankalaa. Kun verenpainekriisi yllättää, hän hakee apua terveyskeskuksestaan. Häntä pyydetään istumaan ja odottamaan. Kukaan ei ehdi mittaamaan verenpainetta, vaikka hän sitä pyytää. Vihdoin joku ehtii.

Verenpaine lähentelee jo 280/140, terveyskeskuksessa tulee hätä ja lääkäri saadaan äkkiä paikalle. Hän pyytää tilaamaan ambulanssin ja potilas ohjataan lepäämään tutkimushuoneeseen. Kun ambulanssi tulee ja pojat kysyvät, kuka viedään sairaalaan, hoitaja sanoo, ettei täällä ole ketään, vaikka potilas makaa hoitajan huoneessa särmin takana.

Potilas saa sairaalassa hoitoa kaksi vuorokautta ja sitten hänet lähetetään taas kotiin. Hän saa mukaansa voimakkaat lääkkeet, jotka alentavat verenpainetta.

Potilasta käsketään tilaamaan terveyskeskuksesta uusi aika noin kuukauden kuluttua omalääkäriltä.

Terveyskeskuksesta soitetaan noin tunnin kuluttua takaisin. Hoitaja ensin moittii vanhusta siitä, että tämä on kertonut sairaalassa, kuinka välinpitämättömästi häntä oli kohdeltu terveyskeskuksessa. Pitkän ajan kuluttua hoitaja pyytää anteeksi vanhukselta. Potilas vastaa tähän, että pyydä myös toisilta vanhuksilta anteeksi, sillä olet myös heille ollut töykeä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myöhemmin vanhuksen olotila kotona pahenee ja hän soittaa taas omaan terveyskeskukseen. Sieltä vastataan, että he soittavat takaisin.

Soittoa ei kuulu neljään tuntiin, joten vanhus hädissään soittaa sairaalaan, missä oli ollut hoidettavana kaksi vuorokautta. Sieltä saadaan hoitava lääkäri kiinni ja vanhusta kehotetaan vähentämään lääkkeitä, koska verenpaine on laskenut jo vaarallisen alhaalle 90/40. Vanhus toimii ohjeiden mukaan, mutta siitä huolimatta pyörtyy kotona yksinään. Toivuttuaan hän soittaa taksin ja menee päivystykseen.

Että tällaista pompottelua täysipäinen vanhus joutuu kokemaan elämänsä ehtoopäivillä. Onko järjestelmässä vika vai onko vanhus jo elänyt liian kauan? Ehkä terveyskeskukset ja sairaalat haluaisivat päästä hänestä jo eroon? Mitkä ovat eettiset ja inhimilliset tavoitteet terveydenhuollossa?

Sivusta seurannut