Lukijoilta

Pyörää voi myös taluttaa

Nimimerkki "Polkien poliisia pakoon" aikoo jatkaa jalkakäytävällä pyöräilyä. Sillä hänen mukaansa kohotetaan kulttuurikaupungin mainetta.

Tekee vaan mieli korostaa, että meitä lakia noudattavia pyöräilijöitäkin on, toivottavasti jopa enemmistö. Siis meitä, jotka ajamme ajoradalla ja talutamme jalkakäytävällä. Enkä usko, että me olisimme vähemmän kiireisiä kuin jalkakäytävillä ajelijat.

Vanha periaate on, että toimi niin kuin sinun tapasi voisi olla yleinen laki. Mitä seuraisi, jos me lakia noudattavatkin muuttaisimme tapamme ja tulisimme kaikki jalkakäytäville? Vetoaminen kiireeseen perusteluna sille, että ajaa 20 metriä pyörällä sen taluttamisen sijaan, ei vakuuta. Montako sekuntia siinä säästää?

Sitäpaitsi Julian talon edessä ei ole mitään pyöräparkkia; jotkut vaan jättävät pyöränsä siihen ja vievät jalankulkijoille varattua tilaa.

Näyttää siltä kuin monille polkijoille ei ollenkaan tulisi mieleen, että tätä kulkuneuvoa voi myös taluttaa, jopa kahdelta puolelta. Se on paitsi turvallinen, myös kiirettä kyseenalaistava ja siis hyvinvointia lisäävä tapa niillä kadunpätkillä, joilla ei pyörätietä ole.

Suosittelen esimerkiksi Uudenmaankadun-Hämeenkadun risteyksen ja Kirkkosillan välillä, jos ei millään "ehdi" kurvata Tuomiokirkkotorin kautta, samoin Aninkaistenkadulla, jos Multavierunkadun reitti ei muistu mieleen.

Sakari Hernberg