Lukijoilta

Minä tarvitsen vapaaehtoisen eläkevakuutuksen

Otsikko on vastaus Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen viestintäpäällikön Markku Pulkkisen esittämään kysymykseen (TS 24.6.). Sama vastaus tulee pääsemään tänä vuonna usean muun suomalaisen huulilta, kun he saavat eläkevakuutusyhtiöltään työeläkeotteen. Se kertoo karua kieltään ihmisten tulevasta eläketurvasta. Varsinkin nuorempien henkilöiden osalta 60 prosentin mielikuvat ropisevat nopeasti realistiselle tasolle.

On käsittämätöntä miten harhaanjohtavasti vuoden 2005 eläkeuudistuksesta edelleen puhutaan. Joko yritetään antaa tahallaan vääriä mielikuvia tai ei tiedetä mistä puhutaan. Molemmat vaihtoehdot ovat aika huonoja.

Pulkkinen laskee kirjoituksessaan eläkekertymän kuvitteelliselle henkilölle, jonka työura alkaa 23 vuoden iässä ja päättyy 65 vuoden ikään. Pulkkinen unohtaa lahjakkaasti elinaikakertoimen vaikutuksen sekä sen että palkka on tuskin täysin sama (indeksikorjattuna) koko työuran aikana.

Elinaikakerroin otetaan käyttöön vuonna 2010 ja sen tarkoituksena on varautua elinajan pitenemiseen. Esimerkiksi vuonna 1980 syntyneen henkilön elinaikakertoimen ennustetaan pienentävän eläkettä yli 16 prosenttia. Jos siis Pulkkisen esimerkin henkilön palkka olisi koko työhistorian ollut 2000 e/kk, olisi eläke ilman elinaikakertoimen vaikutusta 1430 euroa/kk (71,5 %). Elinaikakerroin huomioiden eläke-ennuste laskee 1194 euroon kuukaudelta (alle 60 %). Ja esimerkin henkilöhän siis sai vakituisen työpaikan heti työelämään siirtyessään, ei opiskellut tai hoitanut lapsiaan kotona tms. Siinä Pulkkinen on täysin oikeassa, että esimerkin henkilö ei tarvitse vapaaehtoista eläkevakuutusta. Valitettavasti heitä ei taida kovinkaan montaa olla olemassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olen itse pitänyt eläkevakuutukseni eräänä parhaista puolista juuri sitä, että saan rahat käyttööni eläkepäivinä, joita varten vakuutukseni alun perin otin. Tällä hetkellä muutamien kymppien kuukausittainen säästö ei tunnu missään. Muuten ne menisivät johonkin muuhun "tärkeään". Ja jos elämässäni tapahtuu jotain vakavampaa (pidempi työttömyys, pysyvä työkyvyttömyys tms), saan halutessani säästöt käyttööni.

Toinen syy siihen miksi otin itselleni vakuutuksen, on eläkeajan toimeentulo. Vapaa-ajan määrä kasvaa todella paljon ja on aikaa tehdä vaikka mitä. Toisaalta tulot pienenevät olennaisesti ja pitäisi pienentää kulutusta. Yhtälö ei mielestäni toimi.

Suurin syy eläkevakuutuksen ottamiseen oli kuitenkin sen antamien vaihtoehtojen määrä. Voin jäädä halutessani aikaisemmin eläkkeelle. Voin myös jatkaa työelämässä pidempään tai voin siirtyä joustavasti eläkkeelle.

Markus Kauppila