Lukijoilta

Vankilat eivät ole eivätkä
saa olla hotelleja

Olen mielenkiinnolla entisenä lautamiehenä seurannut kansanedustaja Ilkka Kantolan aloittamaa keskustelua vankilaoloista. Eikö pidä lähteä siitä miksi yhteiskunta on aikoinaan päättänyt rangaista niitä jotka ovat rikkoneet sääntöjä joita on lakisääteisesti otettu yhteiskunnassa käyttöön. Vankila on rangaistuslaitos. Eikö se tarkoita silloin sitä, että kaikki ei saa olla siellä samoin kuin on siviilissä normaalissa asumisessa.

Olin Turun Seudun käräjäoikeuden lautamiehenä noin kymmenen vuotta 1990-luvulla ja pääsin silloin tutustumaan Turussa oleviin vankiloihin. Niissä olot eivät olleet ruusuisia. Sen jälkeen on paljon rakennettu uusia vankiloita jotka ymmärrettävistä syistä ovat tasoltaan joka tavalla nykyaikaisia.

Kaikilla meillä ihmisillä on samanlainen ihmisarvo ja se on nyt kyllä uusissa vankiloissa otettu huomioon. Juuri tämä varmaan aiheuttaa sen, että vankiloita pidetään "hotelleina".

Vankila on aina tietysti vankila, mutta jos ajatellaan, että vankilassa olevilla on vapaasti käytössä "talon puolesta" kaikki nykyaikaiset sähköiset laitteet taulutelevisiosta dvd-laitteisiin se voi tuntua vähän liialliselta. Jos verrataan tätä tilannetta esimerkiksi pienellä kansaneläkkeellä eläviin vanhuksiin - he joutuvat itse maksamaan televisioluvat ja hankkimaan myös siihen tarvittavat lisävarusteet, kuten digiboksit. Eikö heidänkin kuuluisi saada yhteiskunnan puolesta nämä edellämainitut laitteet kotiinsa?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ollessani lautamiehenä pääsimme tutustumaan Hämeen lääninvankilaan Kylmäkoskelle. Vankilanjohtajalta kysyttäessä mitä tapahtuisi jos kaikki portit ja ovet aukaistaisiin hänen arvionsa oli: Puolet jäisi edelleen vankilaan. Syyksi hän mainitsi sen, että monella ei ole paikkaa minne mennä ja millä elättäisi itsensä. Paljon olisi myöskin niitä jotka eivät uskaltaisi lähteä siviiliin peläten miten pärjäisi. Eikö tämä vankilanjohtajan ensiksi mainittu arvio vankien jäämisestä tue sitä käsitystä, että eivät vankilat - ainakaan uudet - niin kamalia paikkoja ole.

Heikki Niittymäki

Masku