Lukijoilta

Mikä on taideakatemian opiskelijoiden kohtalo ensi syksynä?

TS/Jane Iltanen<br />Opiskelijoiden on saatava tieto, onko heillä syksyllä opetusta, johon palata, sanoo kirjoittaja Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian tulevaisuudesta. - Kuvassa opiskelija Susanna Aho tasapainottelee löysällä nuoralla.
TS/Jane Iltanen
Opiskelijoiden on saatava tieto, onko heillä syksyllä opetusta, johon palata, sanoo kirjoittaja Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian tulevaisuudesta. - Kuvassa opiskelija Susanna Aho tasapainottelee löysällä nuoralla.

Turun ammattikorkeakoulun rehtori Juha Kettunen linjaa AMK:n alaisen taideakatemian talousvaikeuksien selvittämistä (TS kulttuuri, 26.5.) esittäen talouden tasapainottamiseksi vaihtoehtoina muun muassa aikuiskoulutuksen, ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja projekti- ja palvelutoiminnan kehittämistä. Kettunen toteaa, että AMK:n hallituksen 7.6. suunnitteilla olevat päätökset suuntautumisvaihtoehtojen yhdistämisistä eivät vaikuta opetussuunnitelmiin ja opetuksen toteuttamiseen vielä tämän vuoden syksyllä, vaan vasta syksyllä 2008. Ilmeisesti Kettunen tarkoittaa, että valmistautumisaikaa muutoksiin on kyllä riittävästi.

Rehtori Kettunen on valitettavasti toistuvasti unohtanut erään erittäin tärkeän ja kiireellisen seikan, johon häneltä ovat vastausta peränneet sekä taideakatemian opiskelijat että henkilökunta. Kysymys kuuluu: Miten järjestetään perusopetus vuoden 2007 syksyllä?

Tämän vuoden talouskriisi on johtanut siihen, että sivutoimisia opettajia ei saa enää käyttää, ja päättyviä määräaikaisia työsuhteita ei enää jatketa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri suuntautumisvaihtoehdoissa syksyn opetuksista jää toteuttamatta 30-50 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nämä puuttumaan jäävät opetukset kuuluvat opetussuunnitelmiin, jotka AMK:n hallitus on hyväksynyt. Opetussuunnitelmat ovat taloon tulleille opiskelijoille lupaus; tällaista koulutusta me aiomme sinulle antaa.

Suunnitelmat on huolella rakennettu ja mietitty, tavoitteenaan kehittää opiskelijan osaamista ja ammattitaitoa ensimmäisestä opiskeluvuodesta kohti opintojen päättämistä ja ammattikentälle siirtymistä. Nyt tuo lupaus petetään. Opetusta ja siihen liittyviä projekteja ei voida toteuttaa, koska henkilökuntaa ei yksinkertaisesti enää syksyllä ole riittävästi. Tämä aiheuttaa opintoihin taukoa, jonka johdosta Kelan edellyttämä opintopistemäärä opintotuen maksamiselle ei täyty. Opiskelijoiden kehitys pysähtyy, he turhautuvat, ja todennäköisesti taideakatemiassa ennen niin alhainen opintojen keskeyttämisprosentti kasvaa. Oppilaitoksen hyvä maine kärsii, ja tämä tulee näkymään hakijoiden määrässä ja laadussa tulevina vuosina. Ja ennen kaikkea; opetuksen järjestämättä jättäminen on opiskelijan oikeusturvan vastaista.

Kuten Kettunen toteaa, meillä on lakisääteinen velvollisuus järjestää opetussuunnitelman mukainen opetus tavalla tai toisella. Kysynkin nyt vielä kerran; miten tuo opetus voidaan ensi syksynä järjestää, jos rahaa ja henkilökuntaa ei ole? Toivon vastausta paitsi rehtori Kettuselta, myös AMK:n ylläpitäjän, eli Turun kaupungin edustajalta. Opiskelijamme lähtevät pian kesälomalle ja sitä ennen meidän on saatava heille tieto siitä, onko heillä syksyllä opetusta, johon palata. Näin ollen tämä kysymys on nyt kaikkein kiireellisin asia taideakatemian tulevaisuudessa.

Mette Hyytiäinen

Tuotantopäällikkö Turun taideakatemia