Lukijoilta

Kassakaappisopimus?

Hallituspuolueiden epänormaalin suuri vaalitappio on antanut aihetta kannunvalantaan "katuparlamenteissakin". Eräs katuparlametaarikko, joka ilmoittaa harrastuksekseen televisio-ohjelmien analysoinnin, teki mielenkiintoisen päätelmän, joka perustui tappion kärsineiden hallituspuolueiden johtajien tv-haastatteluissa antamiin lausuntoihin vaali-illan päättyessä, seuraavana aamuna ja kaksipäivää vaalien jälkeen. Vanhasella ja Heinäluomalla on "kassakaappisopimus"!

Keskustapuolueen johto korosti alusta alkaen, että yhteistoiminta hallituspuolueiden kesken on sujunut hyvin, Korhonen totesi maanantaina aamulla kokoomuksen kanssa tulee enemmän ristiriitoja kuin sosialidemokraattien kanssa. Vanhanen on korostanut maanantaista lähtien, että ohjelmaneuvottelut ovat ratkaisevassa. Heinäluoma ja Feld-Ranta ovat esiintyneet koko ajan korostetun välinpitämättömästi. Onko heillä kenties joitakin toiveita, että hallituksen ovet aukeavat. Aika näyttää onko puolueilla halua toteuttaa sopimuksensa, jonka olemassa oloa ei taatusti myönnetä. Presidentti Koivisto käveli Väyrysen ja Suomisen "kassakaappisopimuksen" yli ja antoi hallituksen muodostamisvastuu Holkerille. Nykyisellä presidentillä ei tällaista oikeutta ole.

Viitteen salaisesta sopimuksesta antoi Heinäluoma vaalikampanjan aikana. Hän lähti hyökkäykseen, jota jotkut taktikot pitävät parhaana puolustuksena väittämällä, että keskustapuolueella ja kokoomuksella on salainen sopimus porvarihallituksen muodostamisesta.Tuomiojan, Alhon ja Jaakonsaaren kritiikki on paikallaan. Toivottavasti ei äänestäjiä huijata jälleen "yleisten syiden" perusteella.

Antti Mikkola