Lukijoilta

Hyiset työelämän tuulet

Työkyvyttömyyseläkkeen syynä on yhä useammin nykyään masennus. Siltä ei aina säästy nuorikaan vasta vähän aikaa työelämään osallistunut saatikka sitten pitkän työuran jo tehnyt.

Masennus on kuitenkin oikea ja luonnollinen reaktio vastauksena nykyajan työntekijän kohteluun monilla työpaikoilla. Monasti ei osata alkeellisimpiakaan käyttäytymistapoja, kuten ettei tervehditä tai keskustella kohteliaasti työkaverin kanssa. Kohdalle voi osua suuren luokan besserwissereitä ja kontrollifriikkejä, jotka aina tietävät kaiken kaikesta paremmin, eivätkä siedä eriäviä ehdotuksia. Kilpaileva asenne luo ikävän ilmapiirin moniin paikkoihin.

Oma lukunsa ovat ne kitkerät eläkeikää lähentelevät konkarit, jotka ovat hukanneet innostuksensa ja motivaationsa aikaa sitten, mutta sinnittelevät töissä pelkästään palkan takia. Sivutuotteena he pyrkivät tappamaan lähipiirinkin elämänilon tai tuhoavat sen huomaamattaan.

Monille on kaikkein tärkeintä, että kaikki tehdään kuten aina ennenkin, muutoin horjutetaan kai turvallisuudentunnetta tai sitten ei vaan haluta enää opiskella uusia asioita.

Lisäksi aikuisia uusia työntekijöitä saatetaan kohdella kuin lapsia tai vähä-älyisiä. Jossain paikoissa laitetaan määrätyt henkilöt tekemään vähemmän arvostettavat työt, jotta itse saadaan kunnia ja maine omaan plakkariin. Jopa selvästi luonnehäiriöiset saavat rauhassa mellastaa työpaikoilla, kenties kukaan ei edes uskalla nousta sellaisia vastaan.

Kahdeksan tunnin työpäivä lohkaisee niin suuren ajan ihmisen elämästä, että sen pitää sujua ilman ylimääräisiä henkisiä paineita. Elämä on pääasiassa nauttimista ja iloa varten!

Kyitä kohdannut