Lukijoilta

Ruotsin teksti-TV:n
vähätelty Suomi-kuva

Jaakko Lavaste selosti kirjoituksessaan "Kummia kuuluu lahden takaa" (TS 23.1.) Ruotsin koulukirjojen antamaa puutteellisesta, osin täysin virheellistä Suomi-kuvaa. Tilanteeseen ei ole monista yrityksistä huolimatta saatu muutosta. Lavasteen kirjoituksessa viitattiin myös Svenska Dagbladetin tendenssimäiseen kirjoitteluun Suomesta. Muutosta ei siis naapurin lehtienkään kielteisessä suhtautumisessa ole tapahtunut niistä vuosista, jolloin "en finne igen" oli lehtien toistuva otsake.

Olen itse seurannut muutaman vuoden ajan Ruotsin teksti-TV:n uutisia ja vaikutelmani on, että sama negatiivinen asenne tulee ilmi tässäkin tärkeässä viestimessä. Ruotsalaiset journalistit kirjoittavat hyvin hanakasti Suomesta, jos täällä jokin menee vikaan. "Nokia dalar, Ericksson stiger" oli esimerkiksi taannoin erään uutisen voitonriemuinen otsake, mutta kun kurssien suunta muuttui oltiin hiljaa. Suomen EU-puheenjohtajakauden uutisia en havainnut, eikä esimerkiksi Erkki Tuomiojan ja Olli Rehnin myönteisiä aikaansaannoksia EU-politiikassa juurikaan kosketeltu.

Asian varmistaminen vaatisi tietenkin ruotsalaisen teksti-TV:n uutisten järjestelmällistä analysointia. Yleissuunta on mielestäni kuitenkin sama, kuin länsinaapurin muiden Suomea koskevien tietolähteiden tendenssi: vähätellä tai mustamaalata itänaapuriaan. Kysymys kuuluukin, mihin tällainen asenne perustuu, mitä ruotsalaiset kirjoittelullaan arvelevat hyötyvänsä, minkälaisia tarpeita tällainen uutisointi ja "tiedonvälitys" tyydyttää?

Heikki Lang

Parainen