Lukijoilta

Kesälomatoiminnasta
hyvät kokemukset Vahdolla

Kirjoitus Turun koulut kokopäiväiseen hyötykäyttöön (TS 14.10.) oli hyvin asiallinen ja ajankohtainenkin. Vuodesta toiseen monet perheet painivat koulun loma-aikojen hoito-ongelmien kanssa. Suurin ongelma on tietenkin koululaisten pitkät kesälomat. Kirjoittaja kehoitti käyttämään koulun henkilökuntaa myös kesäisin kesätoiminnan ohjaamiseen. Tällä hetkellä työsuhteet ovat usein joko määräaikaisia tai sitten heidät lomautetaan kesänajaksi. Tämä koskee erityisesti koulunkäyntiavustajia.

Lasten kesähoito-ongelma ja esim. koulunkäyntiavustajien pätkätyöt voidaan ratkaista järjestämällä ohjattua kesätoimintaa lapsille. Vanhemmat voivat työskennellä rauhassa ja viettää kesälomaa yhtäaikaa puolison ja perheen kanssa. Tämä olisi koko perheen etu.

Julkisuudessa on puhuttu viimeaikoina hyvin paljon vanhemmuuden tukemisesta. Tämä olisi yksi keino antaa perheille yhteistä aikaa. Nykyisin vanhemmat joutuvat usein järjestämään lomansa peräkkäin, jotta saadaan lasten kesälomat järjestettyä. Yhä harvemmilla perheillä isovanhemmat ovat riittävän lähellä tai muutoin käytettävissä lastenhoitoapuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittajan ehdotus on hyvä ja toteuttamiskelpoinen. Mallia voi tulla ottamaan vaikkapa Vahdolta. Meillä ollaan koululaisten kesälomatoimintaa pyöritetty jo neljänä kesänä. Palaute on ollut hyvin myönteistä.

Käytännössä toimintaa on järjestetty kesäkuun alusta juhannukseen saakka. Seuraava kausi alkaa vastaavasti jo elokuun alussa. Toiminta on rakennettu jokin teeman ympärille, esimerkiksi intiaanit tai eläimet. Sen lisäksi lapsilla on mahdollisuus osallistua kerhosta yleisurheilu- tai pesäpallokouluun. Viime kesänä oli tarjolla myös sarjakuvakerho. Kerho on avoinna aamusta iltaan, eli koko vanhempien työssäoloajan.

Toimintaa on järjestetty yhteistyössä kunnan vapaa-aikatoimen, 4H ja paikallisen MLL kanssa. Kesälomatoiminta takaa meillä iltapäiväkerhon ohjaajille kokopäiväisen työn ympärivuoden.

Aloite tähän toimintaan on tullut pienten koululaisten vanhemmilta. Pienen kunnan ja järjestöjen vahvuutena on tietenkin se, että voidaan nopeasti reagoida paikallisiin tarpeisiin. Toiminnan rahoitus järjestetään kunnalta saatavalla avustuksella, vanhempien maksamilla osallistumismaksuilla sekä yhdistysten varoilla. Toiminnan järjestämin on palkitsevaa, koska tiedämme sen helpottavan lapsiperheiden arkea.

Virpi Hurula

Iltapäivätoiminnanjohtaja

MLL Vahdon yhdistys