Lukijoilta

Mielenosoitus ja hulinointi eri asioita

TS/Reetta Lepistö<br />Emeritusprofessori Pekka Pihlanto.
TS/Reetta Lepistö
Emeritusprofessori Pekka Pihlanto.

Pekka Pihlanto

Monet ovat arvostelleet ankarasti poliisin toimintaa Helsingissä pidettyyn Asem-kokoukseen kohdistuneessa mielenosoituksessa. Piirittämällä mielenosoittajat ja ottamalla kiinni useita heistä poliisi sai hankkeen kuivumaan kokoon.

Mielestäni poliisi toimi aivan oikein. Jo mielenosoituksen nimi "Smash Asem" ("murskaa Asem") ja mielenosoittajien itsestään käyttämä anarkistin nimitys kertovat, että mitään erityisen rauhallista mielenilmaisua ei ollut tarkoitus järjestää. Tätä vaikutelmaa vahvistaa mielenosoittajien nettisivulla esitetty, ilmeisesti kansainvälisiin esikuviin viittaava tavoite "tuoda edes hieman sekasortoa myös Helsingin kaduille". Tunnetusti "hieman" saattaa kuitenkin äkkiä ollakin "paljon".

Myös vappuna Helsingissä VR:n makasiinien luona syntynyt epäjärjestys tarjosi erään opetuksen ja vihjeen poliisille. Miten voimakkaasti poliisia olisi nyt syytelty, jos samanlainen tai pahempi mellakka olisi päässyt syntymään?

Poliisi päätti toimia heti, sillä käyntiin päässeen mellakan tukahduttaminen on huomattavasti vaikeampaa ja enemmän henkilövahinkoja aiheuttavaa kuin sen lopettaminen heti alkuunsa. Nyt tehty ratkaisu saattoikin olla hyvä myös monen mielenosoittajan kannalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eräiltä pidätetyiltä sitten löydettiinkin pamppuja ja muuta kättä pitempää. Poliiseja heiteltiin tyhjillä pulloilla ja heitä yritettiin potkia. Joku katsoi mellakantorjunta-asuisten poliisien provosoineen nämä ylilyönnit, mutta on muistettava, että poliisin toimintaa koskevan kritiikki on tuotava esiin tuomioistuinten ja median kautta, ei näin konkreettisena palautteena. Sitä paitsi humalassa mielensä osoittaminen ei ole kovin vakuuttavaa.

On valitettavaa, että ammattiaan harjoittavia journalisteja, valokuvaajia ja sivullisiakin pidätettiin ja säilytettiin tuntikausia sellissä. Sivullisen ja mielenosoittajan erottaminen toisistaan saattaa kuitenkin olla joskus vaikeaa myös jälkikäteen.

Mielipiteen ilmaiseminen on meillä kansalaisten perusoikeus. Minkäänlainen epäjärjestys ei kuitenkaan sisälly, eikä sitä pidä jatkossakaan pyrkiä sisällyttämään tähän oikeuteen.

Kansalaisvapauksista huolestuneiden ei kannattaisi lähteä puolustamaan hulinointia, sillä tällaiset kannanotot voivat innostaa ihmisiä jatkossakin väkivaltaan, mikä saattaa heikentää kansalaisten mahdollisuuksia järjestää rauhallisia mielenosoituksia.

Kirjoittaja on turkulainen emeritusprofessori.