Lukijoilta

Kirjoittajavieras: Asumisunelmia

TS/Jari Laurikko<br />Turun kaupunginvaltuutettu Elina Rantanen.
TS/Jari Laurikko
Turun kaupunginvaltuutettu Elina Rantanen.

Elina Rantanen

Muutin kesällä uuteen kotiin. Sitä etsittiin tiukoilla kriteereillä, joista tärkeimpiä olivat työpaikkojen ja keskustapalveluiden saavutettavuus. On mukavaa kävellä töihin ja toriostoksille tarvitsematta murehtia auton huoltotarvetta tai aamuruuhkia. Tästä huolettomuuden suomasta mukavuudesta huolimatta luulin kuuluvani asumishaaveineni vähemmistöön.

Julkisuuteen on onnistuttu lanseeraamaan näkemys, jonka mukaan miltei jokainen turkulainen perhe haluaa asua omakotitalossa meren rannalla tai ainakin luonnon rauhassa, riittävän kaukana keskustasta. Tämän uskomuksen valossa Turun reuna-alueiden, erityisesti Kakskerran ja Satavan saarten massakaavoittaminen näyttää välttämättömältä. Miten muuten Turkuun muuttavat tai Turkuun jäämistä harkitsevat perheet voisivat toteuttaa asumisunelmiaan?

Huomasin äskettäin, että en kuulukaan vähemmistöön arvostaessani työpaikan ja keskustapalveluiden helppoa saavutettavuutta. Vasta valmistuneessa Suvi Halosen tutkimuksessa on selvitetty rakennettujen omakotitonttien markkinointia Turussa. Omakotitalon ostaneet ovat nimenneet tekijöitä, joiden saavutettavuus on vaikuttanut heidän ostopäätökseensä. Tärkeimmiksi tekijöiksi nousevat työpaikat, ulkoilumaastot, päivittäistavarakauppa sekä - keskustapalvelut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Omakotitaloihin muuttavat perheet arvostavat siis arkea helpottavan työmatkan lyhyyden ja lähellä olevan ruokakaupan sekä asumisviihtyvyyttä lisäävien ulkoilumaastojen lisäksi keskustan monipuolisia palveluita, kuten torikojujen tuoretta lähiruokaa, omaleimaisia ravintoloita tai pieniä erikoisliikkeitä. Aina on vitsailtu, että jokainen suomalainen haaveilee asuvansa järven rannalla kaupungin keskustassa. Ranta jää monelle turkulaiselle kuitenkin kakkoseksi, jos sieltä ei pääse vaivattomasti mihinkään.

Turussa on huolestuttu siitä, että verotuloja tuovat lapsiperheet muuttavat lähikuntiin halpojen tonttien perässä. On ymmärrettävää, että monen perheen asumishaaveisiin kuuluu oma tontti luonnon helmassa. Ratkaisuksi lapsiperhekilpailuun on Turussa tarjottu pääasiassa saarten uusia tontteja.

Turun kannattaa kuitenkin kilpailla ennen kaikkea niissä asioissa, joissa se on omaa luokkaansa: työ- ja asiointimatkojen lyhyys, toimiva joukkoliikenne, jolla pääsee vaivattomasti keskustaan asioimaan sekä lukuisat harrastusmahdollisuudet painavat usein vaakakupissa asumispaikkaa valitessa. Näistä kaupunkiasumiseen olennaisesti kuuluvista eduista haaveilevat voivat löytää unelma-asuntonsa esimerkiksi vanhoilta Vasaramäen ja Nummen kaltaisilta asuntoalueilta tai tulevaisuuden alueilta, kuten Huhkolan viereen rakentuvasta Skanssista ja sataman läheisyyteen nousevasta Linnanfältistä.

Tällaisia Turun mahdollistamia asumisunelmia ei voi toteuttaa muualla lähiseudulla.

Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuutettu, ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäsen (vihr).