Perintöveron kohtuullistaminen on oikeudenmukaisuuskysymys
Perintöveron alentaminen on ollut loppukesän yleisimpiä puheenaiheita. Keskusteluun ovat osallistuneet niin puoluejohtajat kuin kansalaisetkin, joista valtaosa kokee nykykäytännön epäoikeudenmukaiseksi. Viimeksi keskusteluun osallistui TS:n mielipidepalstalla 28.8. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie. Hänen mielestään perintäveron poisto lisäisi eriarvoisuutta.
Rintaperilliset eli I veroluokkaan kuuluvat on suurin perintöveroa maksava ryhmä, joka myös maksaa suurimman osan perintöveroista. Juuri tähän ryhmään kuuluvien tilanne voi johtaa kohtuuttomuuksiin. Vero on maksettava elämäntilanteesta riippumatta pian läheisen kuoleman jälkeen. Tavallisesti perintönä siirtyvä varallisuus on kiinteää omaisuutta, kuten asunto tai kesämökki. Edessä on usein omaisuuden myynti, jotta perintövero saadaan maksettua. Tämäkään ei ole kaikissa tapauksissa mahdollista, jolloin on turvauduttava pankkilainaan.
Sopii kysyä, miksi jo vähintään kertaalleen verotetusta tulosta pitää maksaa veroa samojen tulojen siirtyessä seuraavalle sukupolvelle. Kysymys on olennainen myös yrittäjien kannalta, koska joka kolmannella yrityksellä on lähitulevaisuudessa edessä joko yrittäjän vaihtuminen tai toiminnan lopettaminen kokonaan. Tilanne koskee seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 70 000-80 000 yrittäjää ja ko. yritysten noin puolta miljoonaa työntekijää. Sukupolvenvaihdostilanteiden helpottaminen poistamalla perintövero olisi työllisyyden ja kansantalouden kannalta kaikin puolin järkevää.
Perintöverotuksen uudistaminen on ehdottomasti sisällytettävä seuraavaan hallitusohjelmaan. Suomen on seurattava kansainvälistä kehitystä. Muualla Euroopassa perintöverotus on lievempää tai sitä ei ole lainkaan. Ruotsissa ratkaisu perintöverotuksen poistamisesta on jo tehty.
Uudistus voitaisiin tehdä meillä asteittain ja ensi vaiheessa korottaa tuntuvasti verovapaan perinnön alarajaa ja muutenkin kohtuullistaa verotusta alarajan yläpuolella. Muutoksella helpotettaisiin monen lesken ja lapsiperheen asemaa ja estettäisiin erinäistä vero- ja vakuutuskikkailua, johon lähinnä parempituloisilla on tänä päivänä monia mahdollisuuksia.
Maija Perho
Kansanedustaja, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja