Lukijoilta

Työelämä hyötyy
toimivasta päivähoidosta

Sanoma Magazinen toimitusjohtaja Eija Ailasmaa päästi maanantaina 21.8. kansaa kohahduttaneen sammakon. Hän haluaa poistaa kotihoidontuen, jotta naiset palaisivat aiemmin työelämään. Ailasmaan mukaan nykyinen lastenhoitojärjestelmä on liian hyvä, sillä naisille on tarjolla kolme vuotta turvattua poissaoloa työelämästä.

Ailasmaa osoittaa kommentillaan erittäin kovat arvonsa, jotka peilaavat Elinkoeinoelämän ajatusmaailmaa. Ei näin kovia kommentteja tyhjästä ilmesty. Elinkeinoelämän johto voisikin vähitellen avata uuden näkökulman lastenhoitoon. Ratkaiseva tekijä on päivähoidon laatu, ei kotihoidon tuen poisto.

Työssäkäyvät vanhemmat suosivat erityisesti pienten lasten kohdalla pieniä päivähoitoyksikköjä ja perhepäivähoitoa sekä arvostavat riittävää ja osaavaa henkilökuntaa. Vanhempien on helpompi palata työelämään, kun he tietävät lastensa päiväkodin olevan turvallinen ja lasten tarpeisiin vastaava.

Turussa nykyinen linja päivähoidon osalta onkin huolestuttava. Kustannustehokkuus on sulkemassa pienten päiväkotien ovia tilalle keskitettävien jopa 80-100 lapsen hoitoyksiköiden tieltä. Viimeisin esimerkki on keväältä 2006, jolloin iso joukko lasten vanhempia nousivat puolustamaan Tommilankadun päiväkotia - tosin heikoin tuloksin. Sosiaalilautakunta sulki tylysti erittäin suositun päiväkodin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Sanomien mielipidepalstalla on kuluneen vuoden aikana jatkuvasti huolestuneiden vanhempien kirjoituksia päiväkotien henkilökunnan riittämättömyydestä. Niukka talous on johtanut sijaisten käytön karsimiseen, mikä näkyy myös ammattitaitoisen, vakituisen hoitohenkilökunnan jaksamisen tasossa.

Lastenhoitojärjestelmä on tulevaisuudessakin pidettävä monipuolisena ja perheen valintoja kunnioittavana.

Kotihoidon tuen poiston sijaan takaamalla riittävät resurssit päivähoitoon saatettaisiin vanhempia saadakin aiemmin mukaan työelämään.

Mirka Muukkonen

Tulenkantajanaiset ry

Puheenjohtaja

Sosiaalilautakunnan jäsen (vas)