Lukijoilta

Kaita takaisin Rymättylän Röölään

TS/Jane Iltanen<br />Yhteysalus Kaita liikennöi Rymättylän saaristossa, mutta millaisin aikatauluin, ihmettelee kirjoittaja.
TS/Jane Iltanen
Yhteysalus Kaita liikennöi Rymättylän saaristossa, mutta millaisin aikatauluin, ihmettelee kirjoittaja.

Perjantaina 19.8.2005 Rymättylässä, Röölän rannassa käy vilske. Yhteysalus Kaita lastaa parhaillaan alukseen autoja. Kansimies ja kippari ohjaavat autoja sentin tarkkuudella oikeassa järjestyksessä sisään, viimeisen kerran tänä vuonna Röölässä arkisin.

Ihmiset ovat raivoissaan Kaitan uudesta talviaikataulusta. Kaita kulkee arkisin vain Haapalaan. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina yksi vuoro lähtee Röölästä. Miten nyt mökille? Varsinkaan, jos ei ole omaa autoa? Yhteydet Haapalaan, keskelle ei mitään, ovat olemattomat. Linja-auto ei kulje, taksi maksaa ja pitäisi tilata etukäteen Poikkoon, johon linja-auto tulee.

Jos olet menossa perjantaina esimerkiksi Maisaareen, joudut ottamaan auton mukaasi, koska paluu Maisaaresta tapahtuu sunnuntaina. Ja nämä ovat ainoat vuorot Maisaareen. Tiedän ihmisiä, jotka olisivat olleet valmiit muuttamaan Maisaareen jopa ympärivuotisiksi asukkaiksi, mutta eivät tämän aikataulun mukaan voi sitä tehdä. Kelirikkoaikaan sinne ei sitten pääsisi millään.

Maisaaressa on Turun kaupungin ulkoilualueet ja ne ovat olleet ahkerassa käytössä koko kesän. Syksyllä on leirikouluja kahden kuukauden ajan. Ulkoilualueen hoitajalla on kuitenkin tullut uusia pulmia eteen. Kaita lähtee perjantaina, siis ainoana arkivuoronaan klo 15.00 Haapalasta ja palaa Röölään Maisaaren kautta klo 17.30. Jäteautot siis joutuvat kiertämään koko Kaitan lenkin, ennenkuin alus käy Maisaaressa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikä idea tässä kaikessa on? Onko niin, että Haapalan saaristotie halutaan valtion hoitamaksi tieksi? Liikennemääriä halutaan lisätä (laskuri on jo tuotu tien viereen), ja perustella tien saamista valtion hoidettavaksi myös sillä että, Kaitan kaikki liikenne kulkee sitä kautta!

Rymättylässä on kovasti puhuttu viime vuosina Röölän kehittämisestä ja elävöittämisestä. Tämäkö on sitä? Haapalasta koitetaan nyt kaikin konstein saada se paikka, mistä yhteysalus liikkuu. Jollei Merenkulkupiirillä olisi optiota, jonka mukaan Kaitan on siellä käytävä, ei Kaitaa varmaan nähtäisi enää ollenkaan Röölässä. Talven viikonloppuvuorot ovat siis vain pakon sanelema juttu! Rymättylän saaristolautakunta näet ehdotti Merenkulkupiirille, ettei Kaita enää ajaisi Röölään ollenkaan!

Saaristolautakunta on lähettänyt 17 kyselylomaketta maaliskuussa 2005, miten Kaitan tulee kulkea talvella. Vastauksia saatiin 34, joista kuulemma usea on mökkiläisen vastaus! Tulkinta oli, että Haapala on paras paikka. Yksi perustelu oli, että kauppa menee Röölässä talveksi kiinni. Mikäli saaristolaiset käyttäisivät kaupan palveluita, saattaisin jopa ymmärtää perustelun... Paljonko Kaitan matkustajista on saaristolaisia. Tuskin edes kymmenen prosenttia. Kyllä ne ovat mökkiläiset ja turistit, jotka matkastaan ja paketeistaan jotain maksavat! Saaristolaiset kulkevat omilla veneillään.

Rymättylän kunnan kiinteistöverotuloista tuli 2004 noin 30-35 prosenttia vapaa-ajan asunnoista. Se on paljon! Tänä vuonna on jo myönnetty 30 vapaa-ajan rakennuslupaa, joista kymmenen on Kaitan reitin varrella.

Olisiko Rymättylän kunnan jo otettava jonkin verran huomioon myös mökkiläisten tarpeet ja toivomukset. Emme ole enää se nurkkakunta, joka olemme ennen olleet. Olemme haluttu vapaa-ajanviettokunta, tällä menolla kuinka pitkään?

Toivoisin, että voisimme asua Rymättylä 2010 vision kaltaisessa kunnassa; sopusoinnussa niin mökkiläiset kuin vakituiset asukkaat. Saaristolautakunnan ehdotus Merenkulkupiirille ei valitettavasti ole omiaan ajamaan asiaa eteenpäin.

Heidi Peltonen Röölän Rantakauppa Kunnanvaltuutettu (kok)