On oikein katsoa metsää puilta
Jotkut EU-ekspertit ja poliitikot ovat syyttäneet kansaa tyhmäksi, kun se ei ole tietoinen kaikista EU:n perustuslakiluonnoksen ja viimeksi tehdyn Nizzan sopimuksen välisistä eroista. Toki nuo erot on kaikkien syytä tietää ennen päätöksentekoa, mutta silti tuijottamalla EU:n Maastrichtin, Amsterdamin ja Nizzan sopimuksen oksiin ja puihin ei nähdä EU-metsän kokonaisuutta.
Vuoden 1994 EU-kansanäänestyksemme jälkeen EU on muuttunut paljon. Yllä mainittujen Amsterdamin ja Nizzan sopimustenkaan merkitys ei ole vielä realisoitunut kaikilta osin nähtäväksi. Niiden käsittely on jäänyt etäiseksi, vaikka mukaan yhteisöpäätöksentekoon on tullut oikeus-, sisä-, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
Lisäksi on tullut voimaan EU:n talous- ja rahaliitto EMU, josta Suomessa toisin kuin Ruotsissa hallitus ja eduskunta estivät kansan haluaman kansanäänestyksen. Kansainvälisen kauppapolitiikan merkitys on kasvanut. Mukaan on myös tullut ja tulolistalla odottaa uusia jäsenmaita.
Historiankin valossa on täysin oikein ja viisasta, että kansa niin meillä kuin muualla haluaa saada kansanäänestyksissä arvioida ja ottaa kantaa myös kymmenen vuoden kehityksen kokonaisuuteen. Metsään voi eksyä menemällä jonnekinpäin puu kerrallaan ja näkemättä kokonaisuutta.
Esa Ylikoski
FM, lehtori