Lukijoilta

Huonot ruokatottumukset
paisuttavat nuorisoa

TS/Riitta Salmi<br />Kirjoittaja on huolissaan nykynuorten huonoista ruokailutottumuksista ja ylipainoisuuden lisääntymisestä.
TS/Riitta Salmi
Kirjoittaja on huolissaan nykynuorten huonoista ruokailutottumuksista ja ylipainoisuuden lisääntymisestä.

Silmiään on pakko uskoa, läski on tullut jäädäkseen. Tämä pätee erityisesti nuorisoon, mikä on erityisen huolestuttavaa. Nuorison ylilihavuus on suhteellisen uusi ilmiö, syntynyt ehkä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kansantulon noustessa on teinienkin vyötärön mitta kasvanut samassa suhteessa. Jos meno jatkuu, olemme pian yhtä pulleita kuin amerikkalaiset.

Kun esimerkiksi kahviloissa tarkkailee nuorten ruokatottumuksia, niin asian ydin alkaa valjeta. Lautanen on ladattu rasvalla ja valkoisilla viljatuotteilla. Juomana on "normaali" juoma, kuten pikaruokalan mainoksissa sanotaan - eli jättimukillinen Coca-Colaa.

Kaupoissa on hyllymetreittäin erilaisia nuorille suunnattuja jumbopakkauksia, etenkin perunalastuja ja erilaisia sokerilitkuja. On myös tarjolla valtava valikoima vähärasvaisia jogurtteja, jotka on terästetty suurella määrällä sokeria. Miksi muuten vaatekaupoissa on alkanut olla suklaapatukoita juuri kassan vieressä. Eikö ole tarkoitus myydä vaatteita?

Nykynuori ei iltaisin juurikaan lähde ulos muuten kuin autolla. Hän viihtyy kotona virtuaalinurkkauksessaan erilaisia kaloripommeja mutustaen. Elämän tulee olla mukavaa ja helppoa.

Hyvinvointi on yllättäen muuttunut pahoinvoinniksi. Miten vanhemmat ovat esimerkkeinä lapsilleen? Eivät juuri mitenkään. Useat ovat pelkkiä kaljaa litkiviä sohvaperunoita. Monissa perheissä ei yksinkertaisesti osata valmistaa terveellistä ruokaa. Ei ole hajuakaan ravinto-opista. Liikkeelle lähdetään vain tupakan loppuessa.

Jos meno jatkuu tällaisena, diabeteksen, sydänkohtausten ja nivelkulumien hoito alkaa maksaa maltaita. Se maksaa jo nytkin.

Tarkkailija