Lukijoilta

Eurooppa jatkaa yhdentymistä
EU:sta riippumatta

Kirjoitin noin vuosi sitten miten "Tuntuu vaikealta tässä tilanteessa kirjoittaa, että uskon Euroopan unionin tänä keväänä ottaneen pitkän askeleen samaan tilanteeseen, johon Neuvostoliitto päätyi". Siihen aikaan meitä, jotka emme enää uskoneet EU:in kehitykseen katsottiin karsaasti. Nyt on tilanne muuttunut. On syytä palata asiaan.

Neuvostoliiton luhistumisen syynä oli yhteiskunnallisen vastakohtaisuuden madaltuminen ja keskitetyn hallinnon byrokratisoituminen. Aivan samat asiat vaivaavat Euroopan unionia. Sen lähtökohta, Euroopan hiili- ja teräsunioni perustettiin kommunismivaaraa torjumaan. Tarvittiin raaka-aineet aseteollisuudelle ja sitä varten perustettiin järjestö, jolla oli kansan tahdosta riippumaton johto. Sen ensimmäinen johtaja oli ranskalainen liikemies Jean Monnet. Siis EU:n ikioma Vladimir Lenin. Miehille oli yhteistä valtava työtarmo ja vakaumus. Heidän johdollaan rakennettiin kansojen välistä yhteistyötä.

Nyt kun EU on todella joutunut vastatuuleen, kun kommunismin vastainen kylmä sota on menettänyt merkityksensä ja EU:a johtavat korkeasti palkatut virkamiehet - ilman Monnet työtarmoa ja vakaumusta.

Venäjä ja muut Neuvostoliittoon kuuluneet maat jatkavat elämäänsä, mutta aivan uudessa muodossa - ilman luokkavastakohtaisuutta. Venäjä ja Valkovenäjä ovat päässeet pitkälle uudessa yhteistyössä.

Samalla tavalla Eurooppa jatkaa yhdentymistä EU:n luhistumisen jälkeen. Tärkeintä on poistaa viisumit ja tullit koko Euroopan alueelta, Englannista Venäjälle.

Seppo Isotalo

Dosentti