Lukijoilta

Gyltön linnake mitä sopivin merivartioston tukikohdaksi

TS/Jori Liimatainen<br />Länsi-Suomen merivartiostolle, entiselle Saaristomeren merivartiostolle, Gyltö olisi mitä oivin paikka, esittää kirjoittaja.
TS/Jori Liimatainen
Länsi-Suomen merivartiostolle, entiselle Saaristomeren merivartiostolle, Gyltö olisi mitä oivin paikka, esittää kirjoittaja.

Valtiovalta on ilmeisen ankaran otsarypistelyn jälkeen päättänyt ensi vuonna lakkauttaa Turun rannikkopatteriston Gyltön linnake ja lähemmäs puolisensataa ihmistä on menettämässä työpaikkansa.

Gyltö sijaitsee Korppoon pääsaaren äärimmäisessä nurkassa, linnaketta alettiin rakentaa vuonna 1967 ja luolakasarmi vihittiin käyttöön vuonna 1970. Kasarmi rakennettiin alunperin taistelulinnakkeeksi, myöhemmin se muuttui varusmiesten koulutuspaikaksi.

Gyltön linnakkeen vanavedessä tyhjenevät myös Utö ja Örö, ne muutetaan miehittämättömiksi vartiolinnakkeiksi, joiden valvonta tulee tapahtumaan ensisijaisesti tutkilla ja optisilla järjestelmillä Gyltöstä.

Gyltö säilynee tiettävästi puolustusvoimien varastopaikkana ja kertausharjoitusalueena, ja merivalvontakin keskittyy Gyltöseen. Mutta löydettäisiköhän ratkaisuja sekä työllisyyteen että puolustusvoimilta vapautuvien tilojen uusiokäyttöön, jos esimerkiksi Saaristomeren merivartiosto siirrettäisiin Gyltöseen?

Mielestäni Gyltö jo sijainnin kannaltakin olisi loistava tukikohta, josta partion olisi helppo lähteä suuntaan jos toiseen veneillä, laivoilla ja helikopterilla. Rajavartiolaitoksen sisäinen järjestyshän on sotilaallinen ja sen tehtäviin on kuulunut sen perustamisesta alkaen maanpuolustus, johon liittyvät asiat hoidetaan yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.

Ja kuka tietää, millaiset tulevaisuuden näkymät mahtanevatkaan olla Turussa toimivalla Latokarin tukikohdalla, kun Kutterintien reunamaita ollaan kaavoittamassa asuintaloille.

Matti Kairasmaa TurRtR 1973/80/86