Lukijoilta

Turvapaikkamenettelyn uudet haasteet

TS/Lehtikuva<br />Ministeri Kari Rajamäki otti Kalevan haastattelussa esille tärkeän asian ulkomaalaislaista.
TS/Lehtikuva
Ministeri Kari Rajamäki otti Kalevan haastattelussa esille tärkeän asian ulkomaalaislaista.

Ministeri Rajamäki on ottanut esille tärkeän asian Kalevan haastattelussa 18.5.2005. Kysyä vain sopii, miksi vasta nyt ministeri Rajamäki? Kun ulkomaalaislakia käsiteltiin eduskunnassa noin vuosi sitten, kokoomus jäi yksin esityksellään perusteettomien turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksestä.

Kun vuosi sitten eduskunnassa käsittelimme uutta ulkomaalaislakia, oli selvästi nähtävissä miten tulee käymään, kun Suomi jäi ainoaksi Pohjoismaaksi, jossa niin sanottua pikakäännytystä ei tunneta. Nyt uhkakuva on toteutunut. Viime vuonna hakijoita oli jo 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ja tämän vuoden alustavat laskelmat osoittavat kasvun vain jatkuvan. Vastaavasti muissa Pohjoismaissa hakijamäärät ovat laskeneet huomattavasti.

On luonnollista, että perusteettomasti turvapaikkaa hakevat hakeutuvat aina niihin maihin, joissa saavutettava hyöty on suurin mahdollisimman pitkään. Nyt Suomi on osoittautumassa tässä suhteessa valitettavaksi onnelaksi. Muut Pohjoismaat ovat tiukentaneet linjojaan ja samoin muissa EU-maissa noudatetaan tiukempaa linjaa esimerkiksi yksilöllisillä syillä suojelua hakevien osalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turvapaikanhakijat eivät ole enää vain Helsingin poliisin resursseja vievä työsarka. Erityisesti Oulun ja Lapin lääneissä turvapaikanhakijoiden määrät ovat nousseet huomattavasti. Tulijoita riittää niin Norjan kuin Ruotsin rajoilla. Tämä on erityisen ongelmallista jo muutenkin niukoilla resursseilla toimiville poliiseille. Kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan palauttaminen kotimaahan sitoo aina vähintään yhden poliisin pois muista töistä ja tämä voi johtaa syrjäisemmillä seuduilla lähdes mahdottomaan tilanteeseen.

Myös erilaiset sosiaaliset tuet houkuttelevat perusteettomia turvapaikanhakijoita Suomeen. Vaikka kielteinen päätös perusteettomaan turvapaikkahakemukseen on tehty, ei tämä vaikuta päätöksen saaneen tukiin. Kun muualla tukien saaminen lakkaa kielteiseen päätökseen, Suomen jatkuva tuki on varmasti jo yksi houkutin tulla kokeilemaan Suomesta turvapaikkaa kielteisenkin päätöksen uhalla.

Viesti Suomesta houkuttelevana turvapaikanhakumaana on varmasti jo kiirinyt pitkälle. Vaikka muuttaisimme nyt heti lainsäädäntöä, hakijoita riittää varmasti pitkään, ennen kuin saamme maailmalle viestin, että meillä suhtaudutaan perusteettomiin hakijoihin samoin kuin muissa Pohjoismaissa.

Perusteettomat hakijat vievät myös resursseja aidosti turvapaikan tarpeessa olevien henkilöiden hakemusten käsittelyltä. Samoin voivat aidot turvapaikanhakijat saada vääränlaisen leiman, jos emme kykene saamaan menettelyitämme keinottelun estäväksi. Nykyinen tilanne ei ole kenenkään etu.

Sopii vain hämmästellä, miksi ministeri Rajamäki vaatii selvityksiä eikä toimenpiteitä, kun ongelma on jo sylissä. Kokoomuksella on tarjota heti pykälämuotoilu ns. pikakäännytykseen. Tämä ei vielä vuosi sitten kelvannut hallitukselle. Miten olisi nyt?

Esko Kurvinen Kansanedustaja, Oulu Sirpa Asko-Seljavaara Kansanedustaja, Helsinki Ahti Vielma Kansanedustaja, Jyväskylä Kokoomuksen eduskuntaryhmän hallintovaliokuntatyöryhmä