Lukijoilta

Pesulataksat kohtuuttomia

Kävin hiljattain pesettämässä Turun Kerttulinkadun SOL:ssa neljä miesten normaalia villakangaspukua ja lasku oli tyrmistyksekseni tasan sata euroa eli suorastaan käsittämättömät 25 euroa/puku.

Esimerkiksi eräs suuri New Yorkilainen kuivapesulaketju nimeltä Midnight Express pesee USA:ssa yhden miesten puvun 7,25 dollarilla eli 5,76 eurolla. Jos pukuja pesettää neljä kappaletta, kokonaishinta on 23,80 dollaria eli 18,92 euroa.

Todettakoon, että edellä mainitut, kenties arvostetuimman ja palkituimman alan amerikkalaisen toimijan kuivapesulataksat eivät ole edes halvimmasta päästä.

Karkeasti voidaan todeta, että Suomessa hintataso on huikeat 500 prosenttia korkeampi!

Voiko hintatason viisinkertaisuus todellakin selittyä työvoimakustannuksilla tai mahdollisesti euron vahvalla vaihtokurssilla? Ei voi.

Jos nimittäin voisi niin samaa luokkaa oleva ero hinnoissa löytyisi monelta muultakin työvoimavaltaiselta alalta kuten ravintolahinnoista (vrt. esimerkiksi pikaruoan hinnat), hotellipalveluista, parturi-kampaamopalveluista, kauneudenhoitopalveluista ja niin edelleen. Tuollaisia valtavia eroja ei kuitenkaan tunnetusti ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi tulee pitää mielessä se, että toimitilojen vuokrat ja toimitilojen myyntihinnat ovat huomattavasti korkeammat esimerkiksi New Yorkin Manhattanilla kuin Suomen Turussa.

Pitää luonnollisesti paikkansa, että yrittäjä joutuu Suomessa maksamaan erinäisiä palkan sivukuluja, mutta ei niillä yksinkertaisesti voi selittää uskottavalla tavalla SOL:n ja muiden suomalaisten kuivapesula-alan yritysten palveluiden viisinkertaista hintatasoa amerikkalaisten vastaavien yritysten hintatasoon nähden.

Jos pesula-alan yrittäjät laskisivat palvelujensa hinnat kansainvälisesti vertailukelpoiselle tasolle, yrittäjät pystyisivät samaan toiminnan tuottavuuteen kuin nytkin, todennäköisesti vielä parempaankin, volyymien kasvun myötä.

Antti Karanko OTK, Turku