Lukijoilta

Rautatienpuisto Ehrnroothin puistoksi

TS/Marttiina Sairanen<br />Kirjoittajan mielestä Turun päärautatieaseman edustalla oleva puisto olisi omistettava jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistolle. Reliefin näkisivät siellä lukuisat ihmiset.
TS/Marttiina Sairanen
Kirjoittajan mielestä Turun päärautatieaseman edustalla oleva puisto olisi omistettava jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistolle. Reliefin näkisivät siellä lukuisat ihmiset.

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin elämäntyöllä on ollut merkittävä osuus siihen, että olemme saaneet elää itsenäisenä valtiona raskaiden sotien jälkeen. On tietysti selvää, ettei ole helppoa löytää tarpeeksi arvostettua ja keskeistä paikkaa muistomerkille, vaikka pronssireliefi tuskin suurta tilaa vaatisikaan.

Turun sotilashautausmaan ja Tuomaanpuiston hylkääminen paikkojen syrjäisyyden vuoksi on perusteltua.

Marsalkka Mannerheimin status ei jättäne tilaa samaan puistoon Ehnroothin muistomerkille, vaikkakin molempien henkilöiden kansalliset ansiot ovatkin sotilaalliset ja yhteiskunnan arvojen peruskalliota.

Ehdotan ratkaisuksi harkittavaksi keskeisellä paikalla ja tuhansien suomalaisten ja ulkomaalaisten kulkureittinä kaupungille toimivan rautatiepuiston nimeämistä Ehrnroothin puistoksi.

Pronssireliefi pitäisi sijoittaa keskelle puistoa siten, että muistomerkille voivat tulla suuretkin ryhmät ja laskea seppeleen osoittamaan kunnioitustaan jalkaväenkenraalin muistolle.

Puiston uusi peruskorjaussuunnitelma on ollut tammikuussa julkisesti nähtävillä, mutta siihen ehtii varmasti vielä tehdä tarvittavat suunnitelmat. Puistossa on jo vanha arvokas puusto, kauniit kukkaistutukset ja nurmikot, jotka muodostavat upean ympäristön muistomerkille.

Matti Jalasvirta

Rakennusinsinööri