Lukijoilta

Kieliluokilla tulee
säilyttää A2-kieli

Turun seudun pystyttävä houkuttelemaan osaajia, toteaa TS pääkirjoituksessaan 17.2. Turun opetustoimessa ollaan nyt tekemässä kauaskantoista päätöstä siitä, saavatko alakoulun oppilaat ensi syksynä aloittaa valitsemansa A2-kielen vaiko eivät. Olen ennen kaikkea huolissani kieliluokkien oppilaista, joiden kieli ei ole englanti. Nykykäytännön mukaanhan voi käydä niin, että oppilas ei myöskään yläkoulussa voi opiskella englantia, jos hän ei ole sitä alakoulussa opiskellut. Ruotsin kieli alkaa seitsemännellä luokalla, joten ruotsin opiskelu on turvattu, entä englannin?

Lapsemme pyrkiessä ranskan kieliluokalle, meille ilmoitettiin, että englannin tai ruotsin voi koulussa aloittaa A2-kielenä neljänneltä luokalta. Jos tämä meidän lapselle jo luvattu A2-kieli ei säästösyistä voi alkaa, niin me kieliluokan oppilaan vanhempina koemme, että Turun opetustoimi on meitä harhaanjohtanut, suorastaan pettänyt. Lapsemme ei olisi kieliluokalle mennyt vaan valinnut ns. tavallisen luokan, jos meillä olisi ollut edes aavistus jostakin näin käsittämättömästä.

Jos A2-kielenä Vähä-Heikkilän koulussa ei ensi syksynä voi opiskella englantia, niin moni oppilas ei jatka ranskan kieliluokalla, vaan edessä on luokan, jopa koulun vaihto. Ollaanko tässä nyt ajamassa alas upeaa kieliluokkajärjestelmää?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jokainenhan meistä tietää, että englannintaidottomalle jatko-opintopaikkoja ei taida monta löytyä. Jos näin käsittämätöntä koulutoimessa päätetään, niin ei se ainakaan ole "Turku kansainvälinen kaupunki" -imagon mukaista eikä varmasti tuo osaajia perheineen Turkuun asumaan ja koulua käymään.

Jos näin Turun kokoisessa kaupungissa tultaisiin päättämään, niin olisi oikeus ja kohtuus, että tämä aloitettaisiin myöhemmin, siten että vanhemmat tietäisivät lastaan kieliluokalle laittaessaan mitä on odotettavissa, jos A2-kieltä ei Turun alakouluissa voisi opiskella.

Pöyristynyt kieliluokkalaisen äiti