Lukijoilta

Satavan salmestako Turun alueen pienveneiden moottoritie

TS/Jari Laurikko<br />Kirjoittaja kantaa huolta miten käy Haarlanlahden mikäli sinne sijoitetaan pienvenesatama.
TS/Jari Laurikko
Kirjoittaja kantaa huolta miten käy Haarlanlahden mikäli sinne sijoitetaan pienvenesatama.

Nyt sitä sitten taas ajetaan, pienvenesatamaa Haarlanlahteen, vaikka ajatus on jo kerran poliittisella tasolla tyrmätty.

On käsittämätöntä, ettei Turun kaupungin virkamieskunta pysty löytämään kaupungin veneilijöille parempaa venesatamaehdokasta kuin Haarlanlahti. Enää lähes ainoa luonnontilassa oleva matala mutaisa ruovikkoinen vesijättömaa. Todellinen lintujen ja muiden eläinten paratiisi, jossa kaikenlainen mahdollinen rakentaminen tulee kohtaamaan monenlaisia vaikeuksia. Ei vähiten siksi, että ko. alue on suurelta osin erittäin matalaa hetteikköä. Normaali vedenkorkeudellakin vain noin 1,0-1,5 metriä. Entä sitten kun vesi nousee, niin kuin joulun tienoilla noin 1,5 metriin.

Nyt alue aiotaan uhrata veneilijöiden ja muun rakentamisen alttarille. Entä sitten, valtava veneliikenne, satoja ja taas satoja veneitä sahaamassa kapeassa Satavan salmessa, Järvistensaaren kapeikosta Airistolle ja Airistolta takaisin. Luonnolle, linnustolle ja rannoille aallokko aiheuttaa tuhoa.

Miksi ei voida Pansiossa olevaa venesatamaa laajentaa? Miksi ei rakenneta Lauttarantaan korkeatasoista venesatamaa, marinaa, joka sinne toteutettuna nostaisi alueen imagoa, ja tukisi ko. alueen tulevaa asuntorakentamista? Myös Hirvensalon sillan kaupungin puoleista osaa voisi tutkia ko. rakentamiseen. Lisäksi yksityisillä venetelakoilla Turussa on tutkimusten mukaan runsaasti vapaata kapasiteettia.

Erikoista, ettei kaupungin ylimmillä päättäjillä ole muuta vaihtoehtoa Turun ns. kehittymiseen kuin rakentaa Hirvensalo ja muut saaret tupaten täyteen, välittämättä tippaakaan aiheuttamistaan ongelmista.

Reijo Jokinen