Lukijoilta

Maanjäristykset ja "jumalhöpinät"

Raimo Pönni kirjoitti (TS 9.1.) asiallisesti maanjäristysten luonnontieteellisistä syistä. Hän päätti kirjoituksensa alkupuolen tyylistä poikkeavalla tavalla: "Aikoinaan Galilei ja aikalaisensa joutuivat kovin kamppailemaan papistoa vastaan saadakseen planeettatietouden alkeet julkistettua. Edellä mainitut gravitaatio- eli vetovoimalait ovat olleet havaintotodistettuja Newtonin ajoista 1700-luvulta asti, mutta silti yhä papisto esittää jumalhöpinöitä muka maanjäristyksen syinä."

Onko joku pappi vieläkin väittänyt tällaista? Pappien puolesta uskallan sanoa: kirkossa on jo ajat sitten käsitetty, ettei Raamattu ole mikään luonnontieteen oppikirja; tieteellä on täysin vapaat kädet tutkia luontoa.

Kaakkois-Aasian turma-alueilla kirkkojen edustajat ovat tehneet sitä, mikä on ominta kirkon työtä. Arkkipiispa Jukka Paarma kiteytti asian seuraavasti: "Nyt on oltava lähimmäinen, joka tarjoaa auttavaa kättä tai olkapäätä, johon nojata." Helsingin piispa Eero Huovinen puolestaan totesi uskon olleen kovilla: "Nyt ei uskolla rehvastella." Uutispäivä Demarin kolumnissa (4.1.) Timo Roos kirjoitti: "Toimittajat ovat kyselleet kirkonmiehiltä, miksi Jumala salli kaiken tämän tapahtua. Parhaimman vastauksen mielestämme antoi hän, joka sanoi, että hän ei tiedä."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Sanomissa (6.1.) julkaistu professori Antti Laaton kirjoitus Missä olit Jumala tapaninpäivänä 2004? käsitteli syvällisesti kärsimyksen ongelmaa. Jokaisen Jumalasta vähääkään kiinnostuneen kannattaisi taltioida mainittu kirjoitus.

Omanlaisesta suhtautumisesta puolestaan kertoi Helsingin Sanomien uutinen (9.1.): " Monet acehilaiset pitävät korkeimpien voimien viestinä sitä, että Aasian hyökyaallot rankaisivat rajuimmin juuri heidän kotejaan. "Ehkä tämä katastrofi oli muistutus Acehin ihmisille palata oikealle polulle", sanoo imaami Haji Azman Ismail illan rukoushetken jälkeen työhuoneessaan." Nämä tilannearviot ovat ymmärrettäviä islamilaisuudesta (islam = alistuminen) käsin.

Newton piti maailmankaikkeutta ja kaikkea, mitä siinä oli, arvoituksena ja salaisuutena… Hän uskoi, että nämä vihjeet olivat löydettävissä osittain taivaan ilmiöissä ja alkuaineiden rakenteessa (alkemia), osittain myös määrätyissä kirjoituksissa ja traditioissa, jotka oli annettu salatussa muodossa babylonialaisille veljille. Käytännössä tämä tarkoitti mm. sitä, että hän aloitti Danielin kirjan tutkimisen jo 12-vuotiaana ja kirjoitti siitä elämänsä aikana useita satojatuhansia sivuja muistiinpanoja. Tutkimusten tuloksena oli mm. se, että Harmageddon eli maailmanloppu tulee vuonna 2060.

Kalervo U. Kukkula

Koulunjohtaja (eläk.)