Lukijoilta

Todelliset syylliset vastuuseen
Loimaan onnettomuudesta

TS/Arto Takala<br />Suomen autoliikenne on kasvanut pääteillä siihen vilkkauteen asti, että niiden olisi kirjoittajan mielestä oltava kaikkien nelikaistaisia, keskikaiteellisia teitä. - Kuva E18-tieltä.
TS/Arto Takala
Suomen autoliikenne on kasvanut pääteillä siihen vilkkauteen asti, että niiden olisi kirjoittajan mielestä oltava kaikkien nelikaistaisia, keskikaiteellisia teitä. - Kuva E18-tieltä.

Loimaan traagisen auto-onnettomuuden jälkeen syyllistä tapahtuneeseen on haettu tien pinnan liiallisesta loskakerroksesta, kuljettajan vähäisestä ajokokemuksesta ja turvavöiden käyttämättä jättämisestä. Jälleen tyypillinen keino kääntää huomio pois todellisista syyllisistä eli politiikoista - jotka eivät anna rahaa turvallisiin teihin.

Suomen autoliikenne on kasvanut pääteillä siihen vilkkauteen asti, että niiden olisi oltava kaikki nelikaistaisia, keskikaiteellisia teitä. Mikäli Loimaan onnettomuus olisi tapahtunut tällaisella tiellä, niin vastaan tullut auto ei olisi ollut ollenkaan osallisena onnettomuudessa ja henkilöauton matkustajat olisivat todennäköisesti ajautuessaan keskikaidetta vastaan säilyneet vammoitta tai loukkaantuneet lievästi. Kuka tahansa meistä voi olla mukana autossa, joka jostain syystä ajautuu väärälle kaistalle tai sitten vastaan tuleva auto tulee ajokaistallemme.

Mistä sitten rahat? Katsoessani valtion kuluvan vuoden budjettia, totesin että jos kansallisesta maataloustuesta vähennetään 50 prosenttia ja asevelvollisista luokista siirrytään kouluttamaan kansainväliseen tapaan 30 prosenttia, saadaan heti kasaan 1 762 miljoonaa euroa. On tehtävä arvovalintoja.

Turvallisen arjen puolesta