Lukijoilta

Linja-autoasemasta
bussiliikenteen keskus

TS/Marko Kullanen<br />Joukkoliikennekadut, Aurakatu
TS/Marko Kullanen
Joukkoliikennekadut, Aurakatu

Atte Mattsson huomautti 19.12. osuvasti Turun linja-autoaseman merkityksestä kaupungin joukkoliikenteelle. Liikennekeskuksena sen sijainti onkin aivan ihanteellinen: vähän sivussa, mutta kuitenkin lähellä keskustaa ja mikä kaikkein tärkeintä: se on erityisen sujuvien yhteyksien varrella.

Helsingintien järjestelyjen myötä linja-autoasemalle on nyt hyvät väylät saapuville ja lähteville.

Ehdotankin tutkittavaksi järjestelyä, jossa linja-autoasemalle keskitettäisiin koko säteittäinen linja-autoliikenne ts. kaikki bussit Pansiosta, Paattisilta, Metsämäestä Varissuolta, Uittamolta ja Kakskerrasta koottaisiin kauppatorin sijasta linja-autoasemalle. Nämä isot seutuliikenteen bussit eivät kävisi edes kääntymässä kauppatorilla aiheuttamassa ruuhkaa, meluamassa, haisemassa ja pilaamassa näkymiä.

Sitten toteutettaisiin rengaslinja! Ydinkeskustaa ja kauppatoria kiertämään asetetaan erityinen rengaslinja reitille linja-autoasema -rautatieasema - Humalistonkatu - Eerikinkatu - Brahenkatu - linja-autoasema. Molempiin suuntiin ja usein: 5-15 minuutin välein.

Tällä reitillä useimmat keskustan palvelupisteet ja kaupat olisivat kahden korttelin kävelymatkan päässä. Rengaslinjan bussit olisivat pieniä 15-25 hengen inhimillisen kokoisia sukkulabusseja, halpoja ja helppoja, vähäsaasteisia, meluttomia, eikä mitään megalomaanisia jättiläisiä, kuten nykyään.

Turun kaupunkikuva voisi olla ihmisystävällisempi ja turvallisempikin. Henkilöautoille jäisi tilaa ja parkkipaikkoja ja samalla joukkoliikenne pelaisi.

Tätä kannattaisi katsoa pikaisesti ainakin paperilla, ennen kuin kauppatorin rakennussuunnitelmat vahvistetaan.

Pasi Lappalainen