Lukijoilta

Voiko kolmasluokkalaisen
jättää bussista jos kortti ei toimi

TS/Jonny Holmén<br />Annetaanko kuljettajille koulutusta erilaisiin tilanteisiin kuten jos automaatti ei lue lapsen korttia, voiko lapsen jättää ulos bussista, kysyy kirjoittaja.
TS/Jonny Holmén
Annetaanko kuljettajille koulutusta erilaisiin tilanteisiin kuten jos automaatti ei lue lapsen korttia, voiko lapsen jättää ulos bussista, kysyy kirjoittaja.

Kolmasluokkalainen poikani kulkee päivittäiset noin kuuden kilometrin koulumatkat bussilla. Kyytejä varten hänelle on annettu kortti, johon on ladattu lukukauden matkat ja jota lukijalaitteelle näyttämällä pääsee, tai ainakin pitäisi päästä, aamulla kouluun ja iltapäivällä kotiin. Pitäisi siksi, että perjantaina 19.11. kotiin lähtiessä kuljettaja ilmoitti ettei kortti kelpaa.

Poikani kertoi kortin hänen mielestään toimineen normaalisti ensimmäisellä yrittämällä, mutta kuljettajan pyytämällä uudella yrittämällä kortti ei toiminut.

Seurauksena tästä oli, että 9-vuotiasta ei otettu kyytiin, vaan jätettiin 6 kilometrin päähän kotoa pakkaseen aivan oman onnensa nojaan. Onneksi pojallamme sattuu olemaan kännykkä ja hän sai hälytettyä paikalle noutajan, joten suuremmilta ongelmilta vältyttiin.

Soitin ko. linjan liikennöitsijälle asiasta, puhelimessa ollut henkilö oli todella ihmeissään tapahtuneesta ja kertoi ottavansa asian välittömästi käsittelyyn kuljettajan kanssa.

Jätin myös soittopyynnön kuljettajalle, koska en pysty ymmärtämään tällaista voivan tapahtua missään olosuhteissa. Kuljettaja soittikin pian, eikä hänkään oikein osannut kertoa millä perustein jätti lapsen ulkopuolelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauantaina kävin joukkoliikenteen palvelupisteessä tarkistuttamassa kortin, jossa ei ollut mitään vikaa! 133 matkaa jäljellä, sekä normaalisti suoritettu maksu perjantai-iltapäivältä! Palvelupisteen henkilökunta oli erittäin tuohtunutta tapauksesta ja piti toimintaa ennenkuulumattoman vastuuttomana, jota mieltä itsekin olen.

Soitin kuljettajalle ja kerroin saamani tiedot, jolloin hän oletti vian olleen lukulaitteessa, joka toivottavasti tarkistetaan ja korjataan ensitilassa.

Keskustelut sekä liikennöitsijän edustajan että kuljettajan kanssa sujuivat asiallisesti ja uskonkin ettei heidän toimestaan moista pääse tapahtumaan uudelleen. Tosin näin maalaisjärjellä ajatellen, tällaista ei voi tapahtua ensinkään.

Koska tämä yksikin kerta on ehdottomasti liikaa, toivoisin saavani vastauksen muutamaan mieltäni askarruttavaan kysymykseen niiltä jotka joukkoliikenteestä tässä kaupungissa vastaavat: Onko olemassa yleistä ohjetta miten kuljettajan tulisi toimia tällaisessa tilanteessa? Annetaanko kuljettajille koulutusta tämän tyyppisten tilanteiden varalta? Jos kyllä, kuka on vastuussa koulutuksen järjestämisestä tai järjestämättä jättämisestä?

Kuka viime kädessä vastaa jos lapsi olisi esimerkiksi jätetty kovemmalla pakkasella eikä hänellä olisi ollut kännykkää jolla soittaa apua? Mitä olisi tapahtunut jos näin olisi käynyt? Yhdeksänvuotiaan ei kai voida olettaa kävelevän yksin kotiin tällaista matkaa, vai voidaanko?

Petri Haaksi