Lukijoilta

Eläkeläisillä annettavaa
vielä työelämässäkin

TS/Tuula Heinilä<br />Liikuntaharrastukset ovat hyväksi kaikenikäisille, mutta virkeille eläkeläisile voisi löytyä myös tuottavaa työtä, esittää kirjoittaja.
TS/Tuula Heinilä
Liikuntaharrastukset ovat hyväksi kaikenikäisille, mutta virkeille eläkeläisile voisi löytyä myös tuottavaa työtä, esittää kirjoittaja.

Meillä Suomessa on puhuttu eläkepommista. Suomalaiset eläköityvät tänä päivänä alle 60-vuotiaina. Samaan aikaan ilmestyy tieteellisiä tutkimuksia, joissa muun muassa todetaan, että vuonna 2010 syntyvillä odotettavissa oleva elinaika on noin 100 vuotta, siis nykyisten normien mukaan 40 vuotta eläkkeellä. Eihän sellaista taakkaa mikään yhteiskunta kestä.

Ratkaisu tähän kriisiin voisi olla hyväkuntoisten eläkeläisen työllistäminen, kun ongelmana tuntuu olevan, mistä saadaan virkeille eläkeläisille mielekästä puuhaa.

Eivät kaikkia kiinnosta humppapiirit tai johdettu sukankutominen. Voisi tehdä jotakin järkevää, tuottavaa työtä, ei päätoimisesti, mutta pätkätyönä. Ei sen työn pidä olla elinaikaisen ammatin jatkoa, vaan kokonaan muuta, jota olisi esimerkiksi aina halunnut tehdä, ja jota osaa. Palkkaa voisi ansaita sen verran, että homma ei tunnu ihan turhalta. Olen aivan varma, että tämä ongelma nousee hyvin pian keskusteluun ja tiedän myös, että tavattoman vanhakantainen ammattiyhdistysliike ei halua, eikä pysty vastaamaan haasteeseen. Kannattaisi kuitenkin miettiä.

Arvo Järvelä

Pääluottamusmies evp