Lukijoilta

Turmeltu Samppalinnanmäki

TS/Ari-Matti Ruuska
TS/Ari-Matti Ruuska

Joka-aamuisella lenkillä koirani kanssa olen pahoilla mielin pannut merkille, miten ennen niin lehtevää Samppalinnan puistoa on parin viime vuoden aikana tuhottu. Keväällä kaksi vuotta sitten kaadettiin kaikkein järeimmät ja komeimmat jalavat ja vuosi sitten seuraavaksi suurimmat jalot lehtipuut.

Tänä keväänä mäen laen tuhoaminen on suoritettu käytännöllisesti katsoen loppuun.

Kolmen tammen harmonisesta ryhmästäkin piti yksi kaataa.

On turha sanoa, että kaikki nämä puut olisivat olleet lahoja; päin vastoin, suurin osa oli mielestäni täysin terveitä kaadetuista rungoista päätellen. Yksi piilipuu ei asiaa muuksi muuta. Samoin on turha väittää, että suuri puu automaattisesti muodostaa kaatumisriskin ja hautaa alleen pahaa-aavistamattomia urheilijoita. Jos näin ajatellaan, Turun puistoihin pitäisi istuttaa vain pensaita.

Miksi sitten puistojen komeat lehtipuut pitää kaataa, jos ne kerran eivät ole lahoja? Onko Samppalinnan tapauksessa kysymys joidenkin esiintymislavojen rakentamisesta festivaaleja varten vai onko yksinkertaisesti kysymys siitä, että nurmikoiden hoito on helpompaa, kun koneiden tiellä ei ole puita eikä syksyllä tarvitse huolehtia pudonneista lehdistä?

Rita Hedman