Lukijoilta

Tuhotaanko Nummen kylä

Nousiainen oli 1900-luvun puolivälissä ja vielä parikymmentä vuotta sen jälkeenkin seutunsa mahtikunta. Silloin rakennettiin myöskin aikansa tyylin mukaisesti uuden kuntakeskuksen Nummen kylän komea kaksikerroksisten kivitalojen jono. 20 vuodessa Nummentien länsipuolelle nousi Suojan, Lääkäritalon, Tasamaan, Teurastamon ja Osuuspankin muodostama maisemallisesti ja rakennustyyliltään sopusuhtainen kokonaisuus, joka monen mielestä muodostaa Nummen kylän rakennuskannan selkärangan. Lisäksi mainitut rakennukset ovat vuosikymmenten saatossa monella eri tavalla toiminnallisesti liittyneet kylän elämään, palveluihin ja kulttuuriperintöön.

Nummen kylän asukkaat, mainituissa kiinteistöissä toimivat ihmiset sekä joukko muita kuntalaisia ovat lähestyneet kuntaa kirjelmällä, jossa pyydetään kuntaa varmistamaan, ettei tätä kokonaisuutta tuhottaisi. Kunta kun on avainasemassa: se on vuosia omistanut Suojan kiinteistön ja se osti hiljattain Lääkäritalon.

Nummelaisten huolestuneisuuden ymmärtää hyvin sitä taustaa vastaan, että kunnan luottamusjohdon sisäpiiri on kaikessa hiljaisuudessa - suorastaan salamyhkäisesti - valmistellut Suojan ja Lääkäritalon kiinteistöjen myynnin eräälle kauppaketjulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Talot puretaan ja tilalle tulee kauppahalli. Ketään ei tunnu kiinnostavan, ettei moista kauppahallia tarvita: parinkymmenen metrin säteellä toimii nyt jo aivan tyydyttävästi kaksi päivittäistavarakauppaa.

Kunnan tarkoituksena on ilmiselvästi tappaa toinen tai ehkä jopa molemmat. Merkillistä elinkeinopolitiikkaa, tosiaan.

Näinkö siis Nousiaista kehitetään? Ollaan ilmeisesti edelleenkin 70-luvun ajattelutavoissa, joiden mukaan kaikki uusi on hienoa, kaikki vanha saa rapistua ja tulee purkaa ja poistaa. Ja kuitenkin Nousiaisten pitäjä on aina väittänyt olevansa ylpeä historiastaan ja perinteistään.

Huolestuttavaa on siis sekin, että Nousiaisten päättäjiltä on jäänyt eräs nykydemokratian avainkäsite täysin huomaamatta: avoimuus. Ei tässä kun ei muissakaan asioissa kuntalaisten mielipidettä kuunnella; nähtävästi katsotaan, että näennäinen kuuleminen kerran neljässä vuodessa riittää. Kuka muuten mainitsi, että kunnallisvaalit ovat tulossa?

Joukko surullisia kuntalaisia