Lukijoilta

Veronalennukset eivät ole mörkö

Keskustan V-S piirin puheenjohtaja Mika Munkin (TS 23.4.) mukaan viime eduskuntavaalien kampanjoissaan sekä keskusta että Sdp "puhuivat palveluiden ja hyvinvointiyhteiskunnan puolesta". Tästä linjasta Munkki erottaa kokoomuksen, koska se "kannatti veronalennuksia". Munkin mukaan ei siis voi samanaikaisesti alentaa veroja ja huolehtia palveluista ja hyvinvointiyhteiskunnasta: punamultapuolueet puolustivat ja kokoomus vastusti hyvinvointiyhteiskuntaa?

Olen Mika Munkin kanssa eri mieltä. Viime eduskuntavaalien alla vastasin tämän lehden kyselyyn mm. niin, että työn tekemisen pitää aina olla kannattavaa, ja että yrittämiseen ja työn tekoon kannustaminen ovat asioita, joilla hyvinvointiyhteiskunta voidaan turvata.

Miten yrittämistä ja työntekoa sitten voidaan kannustaa? Erittäin tärkeänä elementtinä on nimenomaan verotus. Verotusta on edelleen kehitettävä työllistämistä ja työntekoa kannustavaksi sekä erilaisia tuloloukkuja purkavaksi.

Mika Munkki kuuluu niihin keskustalaisiin, joiden mukaan hallituspuolueiden linjamuutos, jolla veroja on kevennetty, on ollut väärä. Tärkeää onkin kysyä, mitä tapahtuu, jos verotusta kiristetään? Takaako veroasteen nostaminen 70, 80 tai 90 prosenttiin paremmat hyvinvointipalvelut? Tuskin. Kiristyvä verotus on talouskehityksen jarru. Se vähentää työnteon ja yrittämisen kannattavuutta ja raunioittaa hyvinvointiyhteiskunnan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Entä mitä voidaan saavuttaa verotusta keventämällä? Ansiotulojen verotuksen keventäminen tekee pienipalkkaisenkin työn vastaanottamisesta kannattavampaa. Kun pienistäkin palkkatuloista jää työntekijän käteen enemmän, paranee palkkatulon asema suhteessa työttömyysturvaan. Rahaa jää palveluihin. Osa tästä ostovoiman lisäyksestä käytetään kotimaisten tavaroiden ja palvelujen ostamiseen.

Tutkittu fakta on se, että Suomen korkea hintataso ja kireä verotus pudottavat palkansaajien ostovoiman EU:n häntäpäähän ja huonoiten tässä vertailussa menestyvät korkeasti koulutetut. Muutosta tarvitaan.

Marjukka Karttunen

Kokoomuksen kansanedustaja