Lukijoilta

Voiko kukaan nauttia auringosta Aurajoen rantojen epäsiisteydessä

TS/Veikko Wahlroos<br />Paikka auringossa. Kirjoittaja toivookin, että ihmiset ymmärtäisivät olla roskaamatta, jolloin keväästä ja luonnosta voi nauttia vaikka Aurajoen rannoilla.
TS/Veikko Wahlroos
Paikka auringossa. Kirjoittaja toivookin, että ihmiset ymmärtäisivät olla roskaamatta, jolloin keväästä ja luonnosta voi nauttia vaikka Aurajoen rannoilla.

Turun Sanomien 14.4. ilmestyneessä numerossa oli artikkeli, joka alkoi seuraavasti: "Lämpimästi helotellut aurinko sai turkulaiset liikkeelle istuskelemaan Aurajoen rannalle ja reippailemaan Ruissalon kävelyteille."

Itse olin kyseisenä sunnuntaina Ruissalossa juoksulenkillä ja Aurajoen rannalla jäähdyttelylenkillä.

Molemmissa paikoissa totesin minä myös ihmisten olevan liikkeellä - jopa sankoin joukoin. Mutta miten erilaista olikaan joukko Ruissalossa verrattuna Aurajoen rannalla istuskelijoihin.

Ruissalossa käveltiin, juostiin, hölkättiin, pyöräiltiin, tutkittiin kiikareilla lintuja tai kunnostettiin veneitä. En nähnyt kenenkään ryypiskelevän kaljaa tai tupruttelevan tupakkaa - ei ainakaan juostessa.

Toinen näky kohtasikin sitten Aurajoen rannalla. Joki virtasi ruskeana kantaen mukanaan saastaista taakkaa: satoja kalja- ja viinapulloja, kahvi- ja muovimukeja, käärinpapereita, tupakantumppeja. Oli surullista katsoa, kuinka likaviemäri virtasi läpi Turun kaupungin. Rannat olivat täynnä roskia, tupakantumppeja, rikottua lasia (voi koira- ym. eläinparkoja), paperia, muoviastioita jne. Ajattelin, että miten voi ihminen nauttia auringonpaisteesta istuessaan roskakasojen äärellä, jopa niiden päällä.

Olisiko syytä ottaa Singaporen malli ja laittaa lappuliisat kirjoittamaan sakkoja roskien heittäjille. Mikä kultakaivos köyhälle valtiolle! Siinä sivussa luontokin pysyisi puhtaampana.

Puhtaasta luonnosta nauttiva lenkkeilijä