Lukijoilta

Eevi Raunion Kirjoittajavieras: Talvisäässä

Eevi Raunio

Jokainen vähänkin ulkoilua harrastava tietää miten järkevää on kerrospukeutuminen, mutta kun säänhaltija on ruvennut harrastamaan kerrossäitä, se ei tunnu ollenkaan mukavalta. Ensin sataa lunta, seuraavaksi vettä, sitten tulee pakkanen päälle jotta saadaan tiet liukkaiksi ja ennen kuin hiekka-autot ehtivät paikalle sataa uusi valkea lumikerros päälle.

Näillä toimilla luonto varmistaa sairaaloiden poliklinikoiden ym. täystyöllisyyden. Nämä kelit ovat katkoneet luita ja vesisateessa jalat ovat kastuneet, jolloin influenssa on iskenyt ja kaatanut vuoteeseen nekin, jotka ovat pysyneet pystyssä liukkaalla kelillä. Terveydenhoitohenkilökunta on herkkä samoille säille kuin muutkin ihmiset, joten ne jotka ovat säilyneet terveinä tahtovat uupua suuren työmäärän alla.

Ehkä olisi syytä muistaa ennaltaehkäisy ja vanha totuus; jos kurkku kastuu jalat eivät pidä ja jos jalat kastuu kurkku ei pidä. Tästä totuudesta olen yrittänyt ottaa opikseni.

Jalassani on vedenpitävät jalkineet, joissa on hakkapeliittapohjat ja jouluglöginkin nautin ilman terästystä. Maanantaina 22. joulukuuta herätessäni radiouutisissa kerrottiin, että ulkona on lumimyrsky ja kehotettiin ihmisiä pysymään kotona tai ainakin jättämään auto kotiin. Vilkaisu ikkunasta todisti asian todeksi. Siispä oli haettava kellarista lapio auton takakonttiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Töihin lähtiessäni ihmettelin vähän, ettei autoni takana ollut yhtä suurta lumikerrosta kuin toisilla. Pääsin töihin hyvällä onnella sekä harjaantuneilla talviajon taidoillani. Ruokatunnilla lähtiessäni asioille kaupungille oli lapio tarpeen, onneksi siihen aikaan kun kävin autokoulua vielä opetettiin, että talvella on oltava aina lapio autossa mukana. Muuten olisin joutunut käyttämään luovaa hulluutta kuten illan tv-uutisten mukaan eräs auton omistaja käytti kylmälaukkua lumenluontiin. Lumilapiot olivat loppuneet koko Turun kaupungista.

Me ohuisiin lumikerroksiin tottuneet saimme yhden vuorokauden aikana 40 cm:n lumikerroksen. Se jos mikä saa kaupungin sekaisin, varsinkin kun ei ole resursoitu puhtaanapitoon. Huoltoyhtiöt hoitavat taloyhtiöt eikä talonmies Pikkaraisia ole enää kuin Pekka Puupää -filmeissä.

Lumimyräkkä osoitti kuinka haavoittuva on yhteiskuntamme. VR:n junat eivät päässeet lähtemään kun vaihteiden lakaisijat on saneerattu taloudellisista ja tuotannollisista syistä, ei siinä auttanut nykytekniikka eikä vaihteiden lämmittäjät.

No eihän lumi kestänyt kuin pari vuorokautta kun vettä tuli taas taivaan täydeltä ja alkoi hirveä talvimyrsky. Myrsky repi kattoja, kaatoi puita sähkölinjoille, merituuli nosti vettä maalle, putket halkeilivat suurista lämmönvaihteluista, sähköt olivat pois monta tuntia. Miten silloin haet tietoa netistä kynttilänvalossa? Sanotaan ettei tällaisia ilmoja ole ollut miesmuistiin. Sehän on tunnetusti luotettava muistinlaji, ei aina kestä edes seuraavaan aamuun.

Kirjoittaja on turkulainen maalarimestari.