Lukijoilta

Rahastusta linssien hinnoilla

Selittäisikö joku, mistä johtuvat silmälasilinssien järkyttävät hinnat? Miten on mahdollista että jos haluaa moniteholinssit vanhoihin kehyksiin, niiden sovitus maksaa enemmän kuin uusiin kehyksiin? Vaikka ko.kehykset olisivat liikkeen omasta mallistosta aikanaan ostettu. Kuitenkin joskus on liikkeessä kehyksiä ilmaistarjouksina jos ottaa heiltä myös linssit eli koko hoidon, ja silloin ns. sovittelu kehykseen ei maksa mitään.

Miten moniteholinssipari voi maksaa 500 - 700 euroa ? Eihän niitä toki käsin hiota, vaan koneellisesti? Suurimmalle osalle silmälasien käyttäjistä lasit ovat pakolliset, ilman niitä ei onnistuisi työssä käyminen, autolla ajo, lukeminen jne., joillakin ihmisillä ei edes liikkuminen. On selvää että jos joku haluaa kalliit merkkikehykset, hän myös maksaa niistä kalliin hinnan. Mutta kipeästi tarvittavat monitehot ovat monelle vähävaraisellekin elinehto.

Olisi tietysti ihanteellista jos linssien hinnoista korvattaisiin kuten muistakin sairaudenhoidosta, huono näköhän on vamma. Mutta silloin taas optikkoliikkeet rikastuisivat yhteiskunnan (lue: veronmaksajien) tuella (kuten nyt yksityiset lääkäriasemat).

Eli kuluttaja-asiamiehelle töitä : Nopeasti jonkinlainen tutkimus pystyyn, että mikä oikein linsseissä maksaa ja kuinka todellisia taksat ovat ! Tässä kärsii kuluttaja ja on aivan suojaton. Hirvittää ajatellakin eläkepäiviä jolloin ostokyky tulee olemaan vielä heikompi. Toivottavasti valkoinen keppi ei maksa kovin paljon silloin!
Puolisokea