Lukijoilta

Tarvitaan ainakin tuhat uutta
poliisin virkaa ja nopeasti

TS/Arto Takala<br />Nykyoloissa ja nykyresursseilla ei poliisi pysty vastaamaan kansalaisten toiveisiin millään osa-alueella edes välttävästi, sanoo kirjoittaja. Hän esittää roimasti lisää uusia poliisin virkoja.
TS/Arto Takala
Nykyoloissa ja nykyresursseilla ei poliisi pysty vastaamaan kansalaisten toiveisiin millään osa-alueella edes välttävästi, sanoo kirjoittaja. Hän esittää roimasti lisää uusia poliisin virkoja.

Poliisin kuten monen muunkin julkishallinnon henkilöstömäärä eli työntekijöiden määrä on laskenut viime vuosina rajusti. Turussa tilanne verrattuna 1990-luvun alkuun on muuttunut noin 380 virasta 302:een poliisin virkaan! Samaan aikaan poliisin tehtävät ovat lisääntyneet todella paljon.

Järjestäytynyt rikollisuus lähimaista on rantautunut maahamme, hälytystehtävien määrä on lisääntynyt, huumerikollisuus on raaistunut vain muutamia mainitakseni. Vastaavasti rikosten selvittämisprosentit alkavat lähestyä nollaa. Ja poliisi vain tehostaa toimintaansa?

Jos työmäärä lisääntyy ja työtä tekevien määrä vähenee niin mielestäni toiminnan tehostaminen ei onnistu tällä kaavalla.

Itse olen viime ajat työskennellyt poliisin hälytyskeskuksessa ja minulla on varsin kattava tieto mitä ja minkälaista poliisin palvelua kansalaiset vaativat soittaessaan hätänumeroon.

Hälytysnumeroon 10022 tulee soittoja saariston perukoilta Loimaata ja Uuttakaupunkia myöden. Päivystäjiä on normaalisti vuorossa 4. Tehtävät päivystyksessä ovat lisääntyneet mm. kännyköiden yleistyttyä. Mutta edelleen töitä tehdään neljällä. Vain erikoitapauksissa on ylimääräinen päivystäjä (esimerkiksi vappuna). Pitää siis vain tehostaa omaa toimintaansa!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poliisi pystyy isoissa taajamissa hoitamaan hälytystehtävät nippanappa, mutta haja-asutusalueilla poliisipartion saatavuus on tuurista kiinni. Esimerkki: kiireellinen hälytystehtävä Laitilassa,tehtävä kuuluu Uudenkaupungin partiolle, mutta se on kiinni toisessa kiireellisessä tehtävässä Uudessakaupungissa. Lähin muu partio on esimerkiksi Turussa. Ja avuntulo kestää koska matkat ovat hälytysalueella pitkiä ja partioita ei yksinkertaisesti ole.

Poliiseja on väkilukuun verrattuna Suomessa vähiten koko Euroopassa. Ja määrä senkun vähenee. Ainakin jos on uskomista erään alueemme kansanedustajan lähetekeskustelupuheenvuoroon eduskunnassa 17.9.2003. Sen mukaan poliisien määrä vähenee 230:lla henkilötyövuodella 2004!

Poliisihallinnossa toimitaan jo nyt äärirajoilla, jotta poliisi selviytyisi kunnialla tehtävistään pitäisi saada ainakin 1 000 uutta virkaa nopeasti. Se, että poliisi nykyoloissa ja nykyresursseilla aina vaan tehostaa toimintaansa on pelkkää sanahelinää!

Poliisin palvelut kuuluvat jokaisen kansalaisen oikeuksiin, mutta väitän että poliisi ei tällä hetkellä pysty vastaamaan kansalaisten toiveisiin millään osa-alueella edes välttävästi.

Turhan monelle hätänumeroon 10 022 soittaneelle kansalaiselle joutuu sanomaan, että ei keretä, ei ole partiota vapaana eli poliisi ei tule. Tehtävien priorisointi on huipussaan!
Arto Hämäläinen,
Vanhempi konstaapeli, koulupoliisi
Turun kihlakunnan poliisilaitos