Lukijoilta

Tähtitorninmäelle
planetaario

Vankilan rakentaminen Kakolan vuorelle Turun linnan ja Tuomiokirkon välille oli aikansa karkea arviointivirhe, jolle emme enää mitään mahda. Täytyy päinvastoin olla vain iloinen siitä, että kauniilta kukkulalta viimeinkin loppuu vankilatoiminta ja toivoa, hurskaasti, että edes tästä lähtien osattaisiin olla valinnoissa viisampia.

Käsityöläismuseo sensijaan on mittaamattoman arvokas Turun osa, jota ei voi ostaa, vaihtaa eikä uudelleen valita. Se on turkulaisille ja muillekin suomalaisille enemmän oma ja arvokkaampi kuin jopa Turun linna, jonka suojista joskus Ruotsin kuninkaat meitä hallitsivat.

Tähtitaivas on tietääkseni pysynyt samana, mutta Engelin suunnittelemasta kauniista tähtitornista kysyisin eikö se enää tule kysymykseen tähtitornina tai astronomien tutkimustilana kun sen käytötarkoitukseksi nyt ehdotellaan vain kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä, jopa ravintolaa?

Turun yliopistosta on lähtenyt maailmankuuluja tähtitieteilijöitä ja täällä heitä toimii edelleenkin, mutta miksi ei heidän kantaansa ole ollut esillä tähtitorniasiassa? Uskon kyllä, että tähtitornin alkuperäinen käyttö suuren kaupungin valoissa ei vastaa enää vaatimuksia, mutta mikä estää pysymästä aiheessa, perustamasta sinne vaikka planetaariota?
Mais tu n'es pas utile aux étoiles...?