Lukijoilta

Lomaa vai sairaslomaa?

Olen tyrmistyneenä seurannut sekä television että lehdistön juttuja, jotka koskevat vuosiloma-aikoja muualla maailmassa, kuten Englannissa ja USA:ssa. Juttujen sävy on ollut tyyliin; koto-Suomessamme ihmiset pitävät keskimäärin 39 lomapäivää, kun taas esimerkiksi Englannissa vain 29. Turun Sanomatkin toivat julki kuinka "vähän" Yhdysvalloissa pidetään lomia, korkeintaan vain 20 vrk! Siellä on "in" jos ei pidä lomia "sovittuna" ajankohtana, se ei kuulemma kerro työntekijän aktiivisuudesta työtään kohtaan.

Vastikään tuli tv:stä dokumentti englantilaisista, jotka olivat kokeneet burn outin. Muistan dokumentissa haastatellun miehen, joka ihan hihkui, kun pääsi pois kovasta pitkiä päivä vaativasta työstä ja oikein odotti, että saa lopputilin! Vaikka tienasi todella hyvin.

Eikö mikään riitä? Sekään, että ne kenellä töitä on tekevät todella pitkiä päiviä, amerikkalaiseen malliin, perheensä ja ympäristönsä ja oman terveytensä kustannuksella.

En ymmärrä jos täällä Suomessakin aletaan ihailla sitä miten vähän on muilla lomaa jne. Liian paljon on meilläkin mielenterveyspotilaita, itsemurhia ja loppuunpalaneita ihmisiä, hajonneita perheitä, miksi siis antaisimme vielä pois jotain mikä meillä on todella tarpeeseen?
Leila Salokoski-Tallqvist