Lukijoilta

Veteraaneille helppo tarjota vaatimatonta luksuksena

Eräiden käsitys on, että veteraanit eivät ikänsä johdosta pysy mukana, vaan muut voivat päättää mikä on heille tällä hetkellä parasta. Arvostelukykyä kuitenkin on, se pitää muistaa, vaikka vaatimattomuuden takia se ei aina pääse esille. Tiedän ainakin yhden veteraaneille tarkoitetun palvelun, jossa tätä vaatimattomuutta käytetään hyväksi. Kuntoutuslaitoksen huoneen vanhentunut asumistaso on helppo tarjota vanhalle veteraanille luksuksena.

Valtiokonttori varaa kuntoutuspaikat terveyskylpylöistä tarjousten perusteella. Olimme viikon Ruissalon kylpylässä, jossa huoneiden varustelu ei enää vastaa nykyisin vaadittavaa tasoa. Puutteita ovat muun muassa, huoneen olematon ilmanvaihto, sekä mahdollisuudet henkilökohtaisen hygieenian hoitamiseen.

Ulkolämpötilan ollessa noin 19 astetta, huoneen lämpötila aamulla oli 27 lämpöastetta. Ilmanvaihtoa ei käytännöllisesti katsoen ollut lainkaan. Henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen eivät mahdollisuudet mielestäni olleet lainkaan kunnolliset. Varusteluun kuului kylpyamme, jonka vesikalusteessa on suihkuletku. Tämän tarkoituksena oli kai toimia myös bide-suihkuna. On kuitenkin mahdotonta vanhemman henkilön ulottua hoitamaan hanavipua ja suihkun vaihtamista pytyltä käsin. Ainoa mahdollisuus olisi bidesuihkuletku.

Aamutoimia ei voi kunnolla tehdä, sillä huoneen yhteydessä pitäisi olla suihkutila käytettävissä, ammeen asemasta. Vanha ihminen ei pääse ammeeseen kiipeämään. Lisäksi sen on vaarallista, ei yksi kahva tee sitä yhtään turvallisemmaksi. Sauna- ja allastiloissa on pesumahdollisuudet, mutta ei voi vaatia, että aamutoimet olisi mentävä suorittamaan niihin tiloihin.    Sängyn sopivuus selkävaivoja kärsiville, on myös otettava huomioon. Näitä vaivoja on melkein kaikilla veteraaniikäisillä.

Keijo Hautamäki

Kaarina