Lukijoilta

Seksin ostokielto
ei suojele naisia

Pidän prostituution vähentämisen pyrkimystä hyvänä. On olemassa naisia, joilla ei ole parittajia. Lakiesitys seksin oston kieltämisestä ajaa kaikki prostituoidut tilanteeseen, jossa he ovat rikoksen osapuolia. Voidakseen jatkaa työtään he joutuvat siirtämään palvelujensa tarjoamista yksityistiloihin, jossa väkivallan kohteeksi joutumisen uhka lisääntyy.

Harva prostituoitu suostuu todistamaan asiakkaitaan vastaan. Varsinkin ne naiset, jotka työskentelevät parittajien armoilla muuttuvat lainsuojattomiksi jos esitetty lakiehdotus hyväksytään. Ruotsalaisten kokemusten mukaan sikäläinen laki on lisännyt prostituoituihin kohdistuvaa väkivaltaa.

On turha kuvitella, että prostituutio vähenee kyseisen lain toteutuessa. Ruotsin kokemukset osoittavat, että se muuttaa paikkaa. Kadulla tapahtuva prostituutio siirtyy sisätiloihin. Etelän kaupungeissa tapahtuva prostituutio muuttaa pohjoiseen. Suomessa olisi todennäköistä, että seksipalvelujen ostajat matkustaisivat entistä useammin Viroon tai Venäjälle, jossa prostituoitujen naisten tilanne on vielä surkeampi kuin Suomessa. Virossa ei ole virallisesti bordelleja, mutta niitä on joka tapauksessa. Näissä mafian ylläpitämissä laitoksissa naiset työskentelevät erittäin kurjissa olosuhteissa. Virolaisten aids-työntekijöiden mukaan ulkomaiset miehet, varsinkin suomalaiset miehet tarjoavat lisämaksua siitä että yhdynnässä ei käytetä kondomia. Tämä lisää huomattavasti hiv-riskiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos halutaan parantaa virolaisten ja venäläisten prostituoitujen asemaa olisi syytä pyrkiä siihen, että näissä maissa tapahtuva seksikauppa vähenee. Tämä edellyttää suomalaisten, virolaisten ja venäläisten yhteistyötä.

Kehotan kaikkia suomalaisia miehiä lopettamaan seksimatkailun naapurimaihimme. Kehotan jokaista miestä suojelemaan itseään ja parisuhteitaan hiv-riskiltä ja muilta sukupuolitaudeilta sillä, että he edes käyttävät kondomia jos ostavat näitä seksipalveluja.
Bengt Lindblom
Suomen Aids-tukikeskuksen toiminnanjohtaja
Helsinki